А на Черкащині в квітні температурні рекорди

 Початок квітня 2024 асоціюється з справжнім літнім теплом, що спричинило майже сотню температурних рекордів.

І справді, перша десятиденка, з температурою 14-15°, видалася на 6-7° вище норми, повідомляє очільник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань. В окремі дні середньодобова температура була червневою – 18-19°. Це найтеплішій початок квітня на Черкащині за останні 50 років.


Комфорт у погоду додала відсутність рясних дощів. Але на сьогодні поки що рано стверджувати, що поточний квітень увійде в історію Черкащині аномально теплим та сухим. «Чемпіоном з холоду» залишається квітень 1987, із середньою температурою 4,5º тепла. А квітень 2018 встановив рекорд 13,0°. Найскупішим на опади – 1 мм залишається квітень 1948 року, надмірно дощовим – 100 мм минулий, 2023 рік.


Оскільки циклонічні вихори знаходяться далеко від нашого регіону, до 16 квітня ефективних дощів не прогнозуємо.


11 квітня апогей «квітневого літа». На 12 годину метеостанції Черкащини вже зафіксували 25-26°, встановлені нові рекорди дня. Проте теплий південний атмосферний процес, що започаткував літню весну, неквапливо поступається місцем північному. А це значить, що температура буде знижуватися.

12-15 квітня температура вночі 7-12º, вдень 17-22º.

16 квітня синоптична ситуація зміниться. Атмосферні фронти проявлять себе короткочасними дощами. Температура вночі 4-9° тепла, вдень 14-19º.

За прогностичними розрахунками, 17 квітня Черкащина опиниться у тиловій частині циклону. З рвучкими північними вітрами надійде осередок холоду, який поверне температурний фон у кліматичну норму: вночі 2-7° тепла, вдень 9-14°.

















Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча

У Києві проходить міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа