Черкаси мають мати одного надавача послуг централізованого опалення, - Павло Карась



На деяких столичних сайтах з’явилася інформація, начебто КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» не хоче купувати дешеву теплову енергію ВП «Черкаська ТЕЦ» ПРАТ «Черкаське хімволокно», а виробляє її на власних котельнях, таким чином, здорожує тариф.

– Насправді ж мені як керівнику байдуже чи купувати, чи виробляти теплову енергію, тут важливо, що вигідно. Варто сказати, що система теплопостачання міста Черкаси досить складна, одна з найскладніших в Україні. Зараз є «Черкаситеплокомуненерго» і Черкаська ТЕЦ. У зоні нашого підприємства є дві котельні – на вулиці Руськополянській і Різдвяній, які при купівлі тепла в Черкаської ТЕЦ є недовантаженими. Маємо парадокс – Черкаська ТЕЦ через стан мереж і через гідравлічний режим не здатна забезпечити якісне теплопостачання цілий рік, коли температура падає нижче мінус 4. Тоді відбувається недогрів і «Черкаситеплокомуненерго» вмикає дві згадані котельні. На цих котельнях ми вимушені тримати персонал, хоч котельні працюють обмежений проміжок часу, але їх треба прогрівати, щоб при зниженні температури вони подавали тепло в єдину мережу з Черкаською ТЕЦ. Тому при розрахунку вартості покупного тепла воно є як паливною складовою власного тарифу. Адже витрати в нас не зменшуються, – роз’яснив директор КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» Павло Карась.
За словами керівника, якби була модернізована Черкаська ТЕЦ і мережі теплопостачання міста, а також було прийнято рішення про повне вимкнення двох котелень, тоді б це призвело до зниження тарифу КПТМ «Черкаситеплокомуненерго».
– За минулий опалювальний ситуація була така. У грудні 2018 року тариф Черкаської ТЕЦ був 966 гривень 98 копійок, наш тариф 970 грн. 56 коп. З грудня нам було економічно вигідно купувати у них тепло, бо нагадаю ще раз, що їхній тариф є для нас як вартість паливної складової, вартості газу, електроенергії… Та згодом ситуація змінюється. По-перше, виріс тариф Черкаської ТЕЦ і різниця між паливною складовою вже стала на користь «Черкаситеплокомуненерго». Згодом ситуація ще більше змінюється. Це пов’язано з тим, що тариф Черкаської ТЕЦ став 1173 гривні 21 копійка, а паливна складова «Черкаситеплокомуненерго», наприклад, у червні була 1052 гривні… Потім ще менше, бо вартість газу ж зменшилася. І хоч тариф не змінився, національний регулятор постійно проводить коригування тарифу. Різниця по газу у зв’язку з зменшенням ціни у нас з тарифу забирають у рахунок майбутніх періодів. У зв’язку з цим я повинен рахувати фактичну собівартість підприємства, а не тарифу, – роз’яснив Павло Карась.
Саме тому з літа керівник прийняв рішення про припинення купівлі тепла з Черкаської ТЕЦ, бо він не має права наносити збиток комунальному підприємству. За погодженням з міською владою, було прийнято рішення до зменшення покупного тепла до мінімуму. У свою чергу, в «Черкаситеплокомуненерго» зменшилася собівартість виробництва тепла.
– На сьогодні при існуючій вартості газу різниця між покупним теплом Черкаської ТЕЦ і власною паливною складовою 155 гривень. Я не можу купувати тепло зараз в Черкаської ТЕЦ, бо воно дорожче. А я, відповідно до закону, зобов’язаний забезпечити беззбиткову діяльність власного підприємства, – сказав Павло Карась.
За його словами, загалом варто говорити про те, що Черкаси мають мати одного надавача послуг централізованого опалення, а Черкаська ТЕЦ просто має надавати тепло. А «Черкаситеплокомуненерго» має купувати його на виході і транспортувати місту. Тоді місто буде зацікавлене в модернізації системи централізованого теплопостачання. І це дозволить закрити недовантажені котельні. І місто отримає більш якісну послугу.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Чигиринська громада об’єднує 25 населених пунктів: з прихистком для ВПО, з хабом для захисників, із волонтерами

Музей «Кобзаря» Т. Г. Шевченка святкує сьогодні 35-річчя

Інтрига Ендрю Мейна