Чому людям стали надходити платіжки за транспортування газу?


Великий резонанс у суспільстві викликало те, що люди в січні отримали платіжки за доставку або розподіл природнього газу, які прийшли окремо від платіжки за отриманий газ.
Хочу звернути увагу, що завжди в ціні природнього газу до початку цього року існувала така позиція як тариф на послуги розподілу природнього газу. Тобто ціна природнього газу, яку постачав для населення НАК «Нафтогаз України», складалася з ціни природнього газу, торговельної націнки газопостачальника, а також тарифу на транспортування магістральними газопроводами. Тобто, ця складова в тарифі була завжди.
Зараз Україна готується до виконання енергетичних пакетів Ради Європи, в якій передбачено роз’єднання різних видів діяльності, зокрема, транспортування природнього газу, продажу природнього газу, зберігання і, відповідно, розподіл. Тобто держава намагається прибрати з ринку систему технічних монополій. У зв’язку з цим НКРЕКП запровадила нову систему оплати.
Наскільки я знаю, у багатьох країнах Європи так і відбувається. Тобто людина платить якийсь платіж за те, що користується мережею і потім може обирати з постачальників вигідну ціну. Колись мені довелося побувати в Британії, то там надходило людині 4-5 пропозицій по електриці на наступний місяць, і так само було по газу. При цьому, газорозподільна компанія отримувала свою частину.
Отже, у нас регулятор ринку прийняв рішення, що плата за транспортування газу сплачуватиметься цілий рік. Бо цілий рік відбувається обслуговування газопроводів. Сюди входить і робота аварійно-диспетчерських служб, і робота працівників-обхідників, що обходять всі газорегуляторні пункти тощо. Тільки в нас на балансі 14 тисяч кілометрів мереж. Щоб ці кілометри були в робочому стані, їх треба обслуговувати.
Буде й ціна за розподіл. Теж оплата йтиме цілий рік, і це зменшує навантаження на споживача взимку. Та й ціна невелика. По квартирі з газовою плитою плата за розподіл коливається від 3 гривень в місяць. З 1 липня тариф буде переглядатися.
Водночас виникло питання по будинках, де газ не споживався торік, або по будинках, мешканці яких померли, а діти проживають в іншому житлі. Якщо в абонента є обсяги розподілу за попередній рік, то ці куби ділилися на 12 і множилися на 0,504. Оплата такому абоненту в наступному газовому році була не гривні, а навіть копійки. Але якщо споживання не було взагалі зафіксоване, то сплата проводилася відповідно до групи, до якої належить споживач. Групи діляться відповідно до обсягів споживання газу, відповідно до типу обладнання, до розміру приміщення. Якщо ви не споживали газу взагалі, то платіжка буде більша, ніж платіжка в того абонента, який живе поруч і споживає газ. Цю останню норму переглядатимуть, щоб люди, які не споживають газу (наприклад, дачники), могли платити мінімальну норму. І це буде для них можливістю в будь-яку хвилину приїхати до будинку, увімкнути газ і використати куби, які вам доставили. Але для того, щоб приїхати і ввімкнути котел тоді, коли заманеться, хтось повинен обслуговувати трубу, яка доставляє до вас газ. Бо наголошу, якщо ви не користуєтеся газом, це не означає, що не треба платити за транспортування. Так, газопровід буде побудований до споживача один раз. Водночас газ буде йти по трубі за наступних умов: якщо немає корозії труби, якщо в трубі немає дірки, якщо хтось регулює газорегуляторні пункти тощо. Тобто, за системою постійно треба стежити, обслуговувати її, перевіряти фільтри, тиск на вході і виході. У нас є станції, що постійно передають струм на трубу, щоб унеможливити її ржавіння і тому трубам по 60 років, а вони як нові. Наша система потребує постійного догляду. Якщо людина не хоче платити за транспортування, то пише заяву з проханням від’єднати її від газопостачання. Ми за власний рахунок викопаємо яму, відріжемо трубу, закопаємо яму і все. А от якщо людина захоче знову приєднатися, то вже піде складний процес – це перевірка обладнання, укладання договору і лише після цього увімкнення. Тобто це буде дорога і тривала процедура.
Останнє, на що хотів звернути увагу. Буває, що люди померли, а молодше покоління на себе документи по хаті не переоформлює. Це неправильна практика. Ми не можемо подавати газ в ті об’єкти, які по-суті, не мають господаря. Тому якщо будинки будуть з неоформленими договорами, ми будемо здійснювати їх від’єднання від газорозподільних мереж. Тому закликаю всіх, у кого така ситуація, оформити документи відповідним чином і це забезпечить можливість користуватися блакитним паливом і надалі.
Сергій Буян, голова правління ПАТ "Черкасигаз"

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Чигиринська громада об’єднує 25 населених пунктів: з прихистком для ВПО, з хабом для захисників, із волонтерами

Музей «Кобзаря» Т. Г. Шевченка святкує сьогодні 35-річчя

Інтрига Ендрю Мейна