Паланська ОТГ дуже спортивна - має багато стадіонів, який не побачиш в більшості міст області (ФОТО)


Паланська громада, що в Уманському районі, має цікаву деталь: її центральний офіс розміщується у місті Умань. Так вирішили зробити, бо всі дев’ять населених пунктів громади розташовані таким чином, що їдучи з одного села в інше все одно доводиться проїжджати повз місто. Проте громада має два автомобілі, а один староста навіть отримав окремо авто від товариства, тож питань з комунікацією тут немає. Офіс розміщений у будівлі райради, і якщо мав би здаватись в оренду об’єднаній громаді за 1 гривню, то здається за 45 гривень за квадратний метр. Це, в принципі, пояснює всі стосунки між ОТГ та районною владою.


Проте, пішовши у вільне плавання, корабель нової об’єднаної громади не затонув, а справляється так добре, що громада навіть має віддавати до держбюджету реверсну дотацію так як, скажімо, і Єрківська ОТГ.



Мало не в кожному селі Паланської ОТГ презентують великий облаштований стадіон, якому, проте, не поступаються і спортивні зали в школах, а один зал навіть має глядацьку залу.
Одним із секретів успіху ОТГ є тісна співпраця сіл з бізнесом, що хазяйнує на її території. Саме тому всі стадіони тут побудовані за кошти підприємств. Більше того, громада створює сприятливі умови для ведення бізнесу на їх території.
– Якщо ми даємо комусь у громаді серйозну роботу, то вимогою номер один є реєстрація у нашій громаді, щоб податки йшли сюди, – розповідає депутат громади, керівник підприємства «Берестівець» Василь Чекаленко.
Утворилася ОТГ наприкінці 2017 року, але фактично робота як громади розпочалася з 2018 року. Налічує Паланська ОТГ 9 населених пунктів, а це більше 8 тисяч жителів. Спершу до виконавчих органів входило 59 осіб, потім оптимізували до 52, а тепер фактично працює 43. З одного боку – це оптимізація, а з іншого - брак кадрів. Це стосується відділу ЖКГ, земельного і освітнього відділів. До речі, саме працівник з  останнього відділу Ігор Кузьменко очолив днями об’єднану громаду. Так склалося, що перший голова ОТГ склав повноваження через непорозуміння з депутатським корпусом, після чого право підпису від імені ОТГ мала секретар, яка звільнилася по догляду за дитиною. Тож і довелося очолювати громаду новій людині.
– Найбільші доходи громада має від ПДФО, що склали торік 32 мільйони гривень. Зокрема, маємо потужні підприємства, «Тепличний комбінат», «Світ меблів», військову частину. Видатки торік склали 69 мільйонів і найбільше це освіта (41%), утримання апарату (16%) та охорона здоров’я (11%). Також маємо 4 пожежні команди, – розповідає Ігор Андрійович.
Одним із дискусійних питань в громаді є оптимізація освіти, адже бракує учнів. Так, на сім шкіл кількість учнів складає 530 осіб, а на 6 садочків – 240 вихованців.




– Плануємо реорганізувати Кочержинський НВК, заснувати на його базі ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. А на базі Берестівецької школи плануємо створити заклад аграрного напрямку, де б відбувалася підготовка молодих фермерів, забезпечення їх водійськими посвідченнями тощо. Працюємо в цьому напрямку з нашим уманським аграрним університетом. Окремо ще як варіант розглядаємо можливість створення на базі шкіл стаціонарних таборів відпочинку. Також у приміщенні школи можна розмістити старостат, ФАП, адже школа – це будівля, де є вода, електрика, опалення, – каже заступник голови ОТГ Анатолій Шевчук.
У громаді очікують на закупівлю автобуса у рамках співфінансування. Так, громада рішенням сесії вже виділила з початку року на ці потреби 950 тисяч гривень. Тепер питання за обласною владою. І тоді вже в ОТГ готові до детальнішого обговорення оптимізації.
Водночас деякі школи в громаді дійсно варті уваги. Так, школа у Кочубіївці має спортзал, над яким облаштоване глядацьке ложе. На 100 осіб. Тож тут навіть проходять Всеукраїнські змагання.
Такому спортзалу у селі завдячують одному з головних меценатів футболу в Уманському районі, керівнику агрофірми «Базис», депутату сільради Володимиру Осадчому. Він є ініціатором будівництва футбольних полів і в селах. За його словами, на будівництві полів в Кочубіївці, Городецькому не зупиняється, поряд з великими полями будує менші поля з штучним покриттям. Вже зараз в згаданих селах можна приймати змагання найвищого рівня.
У школі ж, де навчається 72 учні, є душова, однак прикро, що до школи цьогоріч пішло лиш 5 діток.
Так само на оптимізацію очікує медична галузь. У громаді одна амбулаторія і ФАП у кожному селі. Галузь «більш-менш забезпечена», але є проблеми, бо зі створенням в Умані приватної лікарні медики почали переходити туди, а за ними і пацієнти.
Зараз в ОТГ стоять на етапі створення генплану громади. На кінець року планують подати документи в облдержадміністрацію.
Та все-таки найбільше уваги приділяють в ОТГ спорту. Вже зараз у Берестівці очікують на монтаж рингу, на який область виділила 110 тисяч гривень.
До слова, нещодавно депутати громади виділили 50 тисяч на поїздку представників ОТГ у Ворохту на змагання з найспортивніших громад.
Як зазначає староста села Галина Панасюк, село і товариство тут – це одне ціле. Так, за її словами окрім уже облаштованого ставка, пляжу, парку, село має від співпраці з бізнесом ряд соціальних гарантій. Так, бонусна програма діє для тих, хто одружується і народжує діток. Молодята від місцевого товариства отримують соцпакет (5 тисяч гривень), а батьки новонароджених – 2 тисячі. Ті, хто працює, мають можливість вирішити питання зі здоров’ям, адже постійно курсує автомобіль, який возить людей із села за потреби до лікарень Черкас, Києва, Львова.


















Всетаки реалії в сільській місцевості зараз такі, що попри наявність в ОТГ боулінгу, пляжу, парку, ресторанів, навіть роботи, наразі найбільше оголошень про роботу за кордоном. Навіть син заступника голови ОТГ працює за кордоном і така ситуація не лише в Паланській громаді. Автор цих рядків знає і ряд інших керівників ОТГ, діти яких працюють за кордоном, та все ж їх батьки таки намагаються розвивати край таким чином, щоб зменшити потік робочих рук за кордон.
Назарій Вівчарик, фото автора.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024

До нового навчального року готові: видавництво «Ранок» завершує друк шкільних підручників

Скелясті Буки: туристичний центр, пожежна станція і смаколики для ЗСУ