Сплеск туберкульозу, сплеск вживання наркотиків. Все можливо, бо в бюджеті знов бракує бабла…


У благодійних організацій не вистачає коштів, щоб в рамках соціальних програм опікуватися категорійними громадянами, що мають ВІЛ-інфекції чи хворі на туберкульоз. Тому такі черкаські організації просять владу внести зміни до бюджетних програм та виділити до кінця року на три місяці близько 25-30 тисяч гривень. Про це говорили на сьогоднішній прес-конференції в Черкасах.
– 21 вересня депутати облради підтримали внесення змін до низки рішень обласної ради, а саме, зміни до програми «Про обласну комплексну програму «Турбота» на 2014-2020 роки» з поправкою про соціальне замовлення та надання послуг населенню через неурядові організації. Але вже зараз необхідна допомога та соціальний супровід таких хворих. Наші організації БО «Від серця до серця» і БО «100 % життя» працюють більше 15 роки з ВІЛ-інфікованими, з тими, хто хворіє на туберкульоз. Йде мова і про чоловіків-жінок, які опинилися в складних ситуаціях. І ми залучаємо кошти не лише з бюджетів, а й з міжнародних фондів. Але у всьому світі є практика, якщо це мешканці Черкащини і підпадають під категорію незахищених, то ми просимо кошти на здійснення соціального супроводу в держави. Це ж наші громадяни, – каже голова правління благодійних організацій Наталія Несват.
Фахівець зауважує, що згаданими категоріями населення мали б опікуватися не донори та міжнародні організації, а держава. З наступного року благодійні організації можуть перейти на державне фінансування з обласного та міських бюджетів, але невирішене питання фінансування найближчих трьох місяців.
– Певні категорії залишаться без надання соціальних послуг, без соціального супроводу, тож ми матимемо великі наслідки. Це сплекс туберкульозу, сплекс як в 90-ті роки вживання наркотичних речовин. Тому дуже важливо, щоб ці послуги були забюджетовані! – каже Наталія Несват.
Проте чиновники кажуть, що рік добігає кінця і перерозподілити кошти в бюджеті неможливо.
– Департаментом щорічно проводиться моніторинг потреб населення в соціальних послугах. Ті послуги, які не покриваються державними установами, можуть виставлятися на соціальні замовлення. Так, на сьогодні рішення обласної ради вперше дасть змогу започаткувати соціальне замовлення. Але шансу в 2018 році громадським організаціям отримати кошти з бюджету немає. Мало часу. Треба визначитися з критеріями напрямами, за 30 днів розглянути конкурсні пропозиції. Питання вирішиться хіба в середині листопада, - каже заступник директора департаменту соціального захисту ОДА Олександр Павлюк.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024

До нового навчального року готові: видавництво «Ранок» завершує друк шкільних підручників

Скелясті Буки: туристичний центр, пожежна станція і смаколики для ЗСУ