Віллу «ŁOMNICA», одну із ТОП-5 вілл Львова, виставили на продаж!

Вілла «ŁOMNICA» — одна із найзагадковіших вілл Львова, споруджена на початку ХХ століття в стилі романтичного історизму, за яку у зв’язку із перебуванням у розрізненій власності безуспішно боролися десятки агенцій міста. І ось зараз, після тривалих перемовин та юридичних процедур, вілла нарешті відновила свою цілісність як об’єкт нерухомості та шукає господаря.

Загальна площа будівлі становить 407 кв.м. та може бути збільшена до 600 кв.м. шляхом влаштування експлуатованого горища, площа земельної ділянки для обслуговування маєтку — 30 сотих.

«ŁOMNICA» — одна із найцікавіших та найбажаніших приватних вілл Львова поряд із «Юлієткою», «Сoнячною», «Вєжбiцькoгo», та «Нa Хрeстi». Це дійсно рідкісний випадок, що такий цінний та фактично унікальний об’єкт культурної спадщини потрапляє на публічний ринок, і для нас честь, що маємо можливість бути бодай трішки до нього причетними, та віримо, що він знайде свого найкращого нового господаря. Ця вілла може стати початком відродження історичного характеру та статусу цілої дільниці», — зазначає засновниця ініціативи «Спадщина.UA» Ганна Гаврилів, чия команда долучилася до впорядкування будівлі.

Вілла споруджена на історичній ділянці «Вулька» в тодішній елітній заміській зоні забудови — на території поселення, закладеного ще у XVII столітті над Вулецьким Потоком. Як пишуть в архівних матеріалах – «над нижньою частиною Вулецьких корсо, яка серпантином підіймалася до Стрийського парку». Сьогодні вона розташована в межах історичного ареалу Львова, має статус пам’ятки архітектури місцевого значення та знаходиться за адресою: вулиця Сахарова, 62А.

Збудовано цю архітектурну перлину в 1910-1911 роках за штампом авторитетного будівничого та архітектора Кароля Турковського на спільне замовлення власників земельної ділянки майбутніх відомих архітекторів та будівничих Яна Пфайфера та Станіслава Ревуцького. А в 1927-1929 роках її реконструйовано архітектурним бюро «Станіслав Ревуцький та Владислав Дердацький» для ймовірного майбутнього проживання сімей трьох синів Ревуцького. Внаслідок цього вілла отримала три окремі входи та три планувально незалежні квартири, рівно ж як і можливість автономного використання трьох рівнів об’єкту та величезного льоху у цокольному рівні зокрема.

Тут ніколи не проводили звичний в часи УРСР капітальний ремонт, відтак у віллі збереглося вкрай багато автентичних деталей: розкішні забіжні сходи з точеними балясинами та перилами, старовинна дверна та віконна столярка з латунною фурнітурою, рідні ґратки, водостічні труби та подекуди — старі печі та система опалення.

Вілла височить як основна архітектурна домінанта на крутому схилі, досконало вписана в місцевий рельєф, де колись був величезний фруктовий сад, а сьогодні — майже історичний парк, схований від людського ока та з десятками багатолітніх дерев.

Відтак і свою назву, за однією із версій, вілла отримала як інспірація від Ломницького Штиту — другої за висотою вершини у Високих Татрах на території Словаччини, що походить від потоку Ломниця, який протікає по дну Ломницької долини. За іншою ж версією найменування вілли походить від назви річки Лімниця (Ломниця, Ломніца, Łomnica), що тече в межах Калуського і Івано-Франківського районів Івано-Франківської області та є правою притокою Дністра. На початок ХХ століття назва «Ломниця» була поширена і серед вілл та садибних будинків у Закопаному, де в той час також вели активну житлову забудову.

Також в «Спадщина.UA» зазначають, що на період пошуку нового власника планують проводити організовані групові екскурсії для всіх бажаючих спільно з істориком архітектури Тетяною Казанцевою. Перша планова екскурсія — в неділю, 7 квітня об 11:00. Контакт для реєстрації на екскурсії — Юлія Корицька - Голуб +380676741339.

Телефон для довідок: 067 340 02 46, Ганна Гаврилів.

Фото: Максим Ощіпко






Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча

У Києві проходить міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа