1 квітня історичний момент: нова ера в українській трансплантології

Чотири роки тому, 1 квітня 2020 року в Україні сталася подія, яка не просто вписала нову лінію в історію медицини, а змінила долі людей. Вперше в НДСЛ Охматдит було здійснено трансплантацію кісткового мозку від неродинного донора, подарувавши надію на життя маленькому Назару та відкривши нові можливості для всіх пацієнтів з раком крові по всій країні.

За останні чотири роки, кількість трансплантацій кісткового мозку (ТКМ) зросла з 4 у 2020 році до 45 у 2023, свідчачи про активний розвиток трансплантології в країні. Завдяки Українському реєстру донорів кісткового мозку (UBMDR) вже було знайдено більше як 100 донорів для українських пацієнтів і доставлені стовбурові клітини з усіх куточків планети - США, Німеччина, Польша, Саудівська Аравія, Індія та ін. 

 

За ці роки, реєстр UBMDR перетворився з невеликої ініціативи на потужну спільноту. Від 316 донорів у 2018 до вражаючих 12,000 на сьогодні — кожен крок вперед розкриває безмежну готовність українців допомагати. 

 

Державна підтримка у вигляді програм Національної служби здоров'я України, що покривають витрати на трансплантацію, стала ключовим фактором у забезпеченні доступності цього виду лікування для всіх потребуючих.

 

"Це було як сонце, що розігнало темряву," — згадує мама Назара, малюка, що отримав шанс завдяки генетичному донору-близнюку. "Все, що ми мали — це надія. А тепер ми маємо майбутнє." 

 

UBMDR продовжує збирати героїв. Ця робота — не лише про трансплантації, а про свідомість, людяність та добро, яке не знає кордонів. "Ми рухаємось вперед, до світу, де хвороби мають бути виліковними. Наша задача - забезпечити сумісним донором кожного, хто цього потребує," — ділиться Роман Куць засновник UBMDR.

 

З нагоди шостої річниці UBMDR, 8 квітня, перед усіма українцями стоїть заклик до єднання та підтримки розвитку культури свідомого донорства в Україні. Кожен з нас може внести свій вклад у цю благородну справу, ставши частиною великої родини благодійників.

Для більшої інформації, будь ласка, зв'яжіться:

Прес-служба UBMDR

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча