Шестеро з десяти українських біженців планують повернутися додому — дослідження «Вокс Україна»

Таким є один із висновків нового дослідження «Повернутися чи залишитися? Які чинники впливають на рішення українських біженців» від аналітичного центру «Вокс Україна». Воно показує настрої українців, які залишаються за кордоном або вже повернулися, та  дозволяє виявити чинники, чому біженці хочуть чи не хочуть повертатися. Для цієї праці авторка, наукова редакторка «Вокс Україна», Ілона Сологуб скористалася даними опитування соціологічної компанії «Factum Group», проведеного у липні-серпні 2023 року.

За різними оцінками, сьогодні за кордоном перебувають близько 6 мільйонів українських біженців. Більшість із них підтримують зв’язок із Батьківщиною та планують повернутися. Багато з тих, хто виїхав навесні 2022 року, вже повернулися. 

Хто з ваших родичів чи друзів виїхав з вами за кордон, залишився в Україні, поки ви були за кордоном, чи повернувся з вами в Україну?

Дослідження виявило, що станом на липень-серпень 2023 року, 63% тих, хто виїжджав за кордон, уже повернулися. Із тих, хто залишився за кордоном, 64% опитаних планують повернутися в Україну. Наявність батьків  та/чи дистанційної роботи в Україні, а також краща безпекова ситуація виявилися значущими факторами «тяжіння», тоді як матеріальні труднощі за кордоном слугували вагомим фактором «виштовхування»з країн перебування.

12% опитаних зазначили, що отримали від української влади інформацію, яка вплинула на їхнє рішення повернутися, і цей фактор справді суттєво впливає на ймовірність повернення.

Дослідження  «Вокс Україна» охопило не лише настрої українців щодо повернення додому, а й питання їхнього працевлаштування, соціальної активності, освіти дітей та залученості в українське інформаційне поле.

53% дорослих біженців працевлаштувалися за кордоном: 9% із них працюють онлайн на українські компанії, а третина – у країні перебування. Водночас 28% працевлаштованих кажуть, що їхня робота за кордоном є менш кваліфікованою, ніж в Україні.

Близько половини дітей шкільного віку, окрім навчання в іноземній школі, відвідували українську школу онлайн у 2022/23 навчальному році.

Українці, які перебувають за кордоном, уважно стежать за українськими новинами та діляться цією інформацією з громадянами країн перебування — понад 90% переглядають новини про Україну кілька разів на тиждень або частіше, а близько 60% читають новини щодня.

Українські біженці доволі активні за кордоном — понад 70% роблять пожертви для України, понад 40% беруть участь в акціях на підтримку України, близько 40% є волонтерами та приблизно 15% беруть участь у громадських організаціях.

До українських біженців слід ставитися не як до втрати, а як до активу. Багато з них повідомили про набуття нових навичок, які будуть корисними під час відбудови. Комунікація з боку уряду, що заохочує людей підтримувати зв’язки з Батьківщиною та популяризувати Україну в країнах перебування, необхідна як біженцям, так і Україні, яка потребує сталої підтримки демократичного світу.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024

До нового навчального року готові: видавництво «Ранок» завершує друк шкільних підручників

Матеріали в жанрі журналістики рішень: від Вівчарика