Завершився триденний семінар з міжнародного гуманітарного права для журналістів

Відібрали мене для участі у триденному семінарі «Міжнародне гуманітарне право для журналістів», який організований Центром прав людини ZMINA і відбувся у Києві. Програма була дуже насичена

Велика подяка організаторам та експертам за інсайти.

Стандарти щодо поводження з військовополоненими, захист цивільного населення та умови використання зброї. Термінологія висвітлення збройного конфлікту.

Як правильно і в яких випадках застосовувати терміни переселенець та біженець, військовий чи воєнний злочин, комбатант-некомбатант. Загалом, дуже насичена програма. Дякую організаторам.

Перед журналістами виступили представники Національного інформаційного бюро, Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими та Об’єднаного центру з координації пошуку та звільнення незаконно позбавлених волі осіб внаслідок агресії проти України. 

Також ішлося про відповідальність за порушення міжнародного гуманітарного права, міжнародні суди й трибунали, включно з Міжнародним судом ООН та Міжнародним кримінальним судом.

Експертами й тренерами виступили Тимур Короткий, віцепрезидент Української асоціації міжнародного права, радник президента Товариства Червоного Хреста України з міжнародного гуманітарного права, кандидат юридичних наук, доцент; Наталія Хендель, дослідниця Женевської академії міжнародного гуманітарного права та прав людини, кандидатка юридичних наук, доцентка; Аркадій Дабагян, начальник оперативного штабу Миколаївської обласної організації Товариства Червоного Хреста України (ТЧХУ); Руслана Болкун, головна фахівчиня з міжнародного гуманітарного права Товариства Червоного Хреста України; Олександр Власенко, речник Міжнародного комітету Червоного Хреста; Інна Заворотько, заступниця начальника відділу міжнародного права Міністерства оборони України, докторка філософії з міжнародного права; Юрій Усманов, співзасновник Центру міжнародного гуманітарного права і перехідного правосуддя, кандидат юридичних наук, доцент; Захар Тропін, доцент кафедри міжнародного права Навчально-наукового інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат юридичних наук; Антон Кориневич, посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України.

“Часто, зачіпаючи питання міжнародного гуманітарного права та відповідальності за його порушення, люди в Україні перебувають на емоційних гойдалках. Між тотальною зневірою, що всі нас кинули, Росія продовжує роками безкарно вчиняти злочини й нічого з цим не вдіяти, і нереалістичними очікуваннями, що всі порушники будуть знайдені й покарані, – говорить голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик. – Медійникам, а також тим, хто готує наступне покоління журналістів, важливо мати базові знання з МГП і міжнародного кримінального права, давати глибше та більш фахове розуміння своїм аудиторіям: чому правила, які склались у світі, не працюють чи працюють з перебоями; як людство рухається, щоб запобігати війнам; як ми можемо використовувати наявні інструменти та створювати нові для зменшення кількості жертв і справедливого покарання воєнних злочинців”.

 


Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024

До нового навчального року готові: видавництво «Ранок» завершує друк шкільних підручників

Матеріали в жанрі журналістики рішень: від Вівчарика