Росія завдала удару по Смілі. Зруйновані будинки, загинула людина - ФОТО

Унаслідок обстрілу Сміли вдень 29 грудня травмовані дев’ятеро людей, серед яких дитина. Надія була, що найбільше травмована 61-річна Надія Іванівна Голуб виживе. Та зрештою жінка напередодні Нового року померла в лікарні. Її чоловік, звісно, найбільше переймався здоров’ям жінки, прибираючи перші дні завали, де колись була їх хата.

Мікрорайон Гречківка, який дещо віддалений від центру Сміли, нічим особливо непримітний. Тут поряд лісопосадка, тут городи, а ген вдалині вже можна бачити найближче до Сміли село Яблунівка. Тут немає чогось такого, з чим би росіянам потрібно було воювати. Поза тим, саме сюди вцілили окупанти і тепер неподалік родини Голубів на городі величезна вирва. Це вже вдруге за 2023 рік окупанти поцілили в Смілу, завдавши шкоди. Першого разу минулого року вони поцілили в серпні, на територію однієї з лікарень, чим пошкодили комунікації і сміляни деякий час сиділи без води. Другий удар 2023 року був більш руйнівним.

Дядя Гриша весь вік прожив на Гречківці, неподалік родили Голубів. Тут у нього виріс син, тут дочекався онуків. Каже, дружину врятував кіт.

– Гупнуло страшенно. Ми були вдома Я сидів, бо погане було самопочуття, а жінка була біля вікна. Кіт Афонька став раптом дуже кричати і потягнув дружину від вікна. А тоді як гупнуло, на щастя, все скло летіло попри мене. Не маємо жодного цілого вікна, але все летіло попри нас, – каже.

Командир відділення 12-ї пожежно-рятувальної частини Володимир Зіменков каже, що головне для рятувальників максимально зберегти коробку вцілілих будівель, тому вони закривають вікна, закривають дах.

– Треба максимально зберегти приміщення, адже зима, може бути дощ, сніг. Завали розберемо швидше, а от щоб закрити всі пошкоджені будівлі, то може бути роботи на тиждень. Загалом маємо 51 пошкоджене домоволодіння, більше десяти відновленню не підлягають… – каже фахівець.

При місцевій школі діє штаб підтримки. Там люди пишуть заяви на відшкодування, там можна і переночувати за потреби. Комісія з поліцейськими обходить будівлі, складає акти. У людей, які далі від епіцентру вибуху, лише побиті шибки, і лиш місцями потрісканий шифер. У декого він на місці, але вибуховою хвилею його немов підняло і поклало назад, а відповідно, з даху немов у їжака залишилися стирчати цвяхи, тому ремонтні роботи всерівно потрібні.

Серед завдань на найближчі дні: розбір руїн, проведення демонтажу, вивіз всього будівельного сміття. Для тих, хто хоче допомогти потерпілим, відкрито благодійний рахунок.

За процесуального керівництва Черкаської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). За даними слідства, 29 грудня 2023 року близько 14:46 збройні сили рф завдали удар крилатими ракетами, попередньо типу Х-22. На місці події працюють прокурори, слідчі та оперативники СБУ та ГУНП Черкаської області, вибухотехніки, а також рятувальники ДСНС Черкаської області. Досудове розслідування здійснюють слідчі Управління СБУ в Черкаській області.

– У нас великий досвід роботи з відновлення руйнацій, як по території Черкащини, так і Херсонщини, де ми точно такі будинки відновлювали, – каже в коментарі журналісту голова Черкаської ОВА Ігор Табурець.

Він якраз з комісією обходить будинки, фіксуються усі пошкодження.

– Зараз головне виявлення пошкоджень, складання актів, щоб розуміти точно, скільки будинків не підлягають відновленню, а скільки будемо ремонтувати і відновлювати, тобто які будинки які пошкодження мають. А першочерговим є очищення території від руйнацій, знесення будівель, які не підлягають відновлення. І визначення матеріальної допомоги людям. Держава бере на себе зобов’язання щодо капітальних робіт, а решта буде компенсовано в формі фінансової підтримки, – каже керівник області.

Голова ГО «Черкаський правозахисний центр» Тарас Щербатюк каже, що попри чітку заборону застосовувати будь-яку силу об’єктам цивільної інфраструктури, держава росія знову завдає шкоди цивільним.

– Це є ні чим іншим, як воєнним злочином, який вчинила російська федерація вчергове. Завдано шкоди життю та здоров’ю людям, – каже Тарас Щербатюк.

Мер міста на місці. Сергій Ананко каже, що сформовані бригади і волонтери також допомагають прибирати будівельне сміття. Створений благодійний рахунок для допомоги містянам, також біля пошкоджень розгорнули намет працівники Червоного хреста, де люди можуть зігрітися теплими напоями, кавою та чаєм. А поки найбільше людям треба зараз цвяхи та будівельні матеріали, адже всі перекривають дахи вцілілих хат, комісія з наслідків руйнування продовжує роботу.







Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024

До нового навчального року готові: видавництво «Ранок» завершує друк шкільних підручників

Матеріали в жанрі журналістики рішень: від Вівчарика