ПАЛАЦ ГЕРШГОРІНА У ДЕРАЖНІ НА ПОДІЛЛІ ВІДЧИНЯЄ ДВЕРІ ДЛЯ ВІДВІДУВАЧІВ

Лише кілька місяців тому Палац адвоката Самуїла Гешгоріна зазвучав в інформаційному просторі України. Неймовірна історична будівля 1910 року побудови, найкраща історична споруда в давньому місті Деражні, понад століття вважалася особняком Периторіна та впродовж всього періоду Радянського Союзу функціонувала як школа та палац піонерів. В листопаді 2022 року Фондом держмайна України будівлю виставлено на аукціон Prozorro та в березні придбано ініціативою «Спадщина.UA» для подальшого дослідження та ревіталізації.

Впродовж 4 місяців команда «Спадщина.UA», до складу якої ввійшли проектна менеджерка Ганна Гаврилів, архітектор та краєзнавець Іван Щурко, історикиня Оксана Лобко, дизайнер Станіслав Клосовський, художник-реставратор Ірина Гірна та візуалізатор Ліза Макінян, спільно із львівськими та місцевими майстрами за великої підтримки місцевої влади та Деражнянського краєзнавчого музею працювали над проектом.

За цей період відкрито цілий пласт раніше невідомої історії Деражні, виконано глибинні дослідження палацу, в підсумку яких виправлено історичну посилку та особняк Периторіна  перейменовано на палац Гершгоріна.

Під радянським шиферним дахом виявлено фрагменти автентичної фальцевої крівлі з білої бляхи виробництва одеської фабрики єврея з українським прізвищем Давида Люльки з наступним відновленням цілого даху та поверненням на купол шпиля.

Розкопано від будівельного сміття та вперше за понад півстоліття відновлено доступ до понад 300 квадратних метрів розкішних підвальних приміщень з арковими склепіннями та залишками унікальної столітньої дренажної системи, що оберігала колись палац від частих наводнень сусідньої річки Вовк.

В підвалах та на горищі знайдено, ідентифіковано та законсервовано фрагменти із 5 унікальних кахлевих печей виробництва проскурівської мануфактури Гальперіна, що колись прикрашали інтер’єри палацу. «Збірка налічує 54 зразки неглазурованої червоної кераміки з клеймами та може за чисельністю та розмаїттям позмагатися з найбільшими музейними та приватними колекціями кахель України», - зазначає науковий керівник проекту Іван Щурко.


Проведено художні зондажі зовні та всередині та досліджено первинну колористику фасаду, сховану за понад 50 шарами вапняної побілки. Виконано архітектурні дослідження та обмірні креслення палацу, а відтак і запропоновано його майбутню художню візію в оливкових відтінках, притаманних для історичних будівель епохи модерну.

На найближчі вихідні 24-25 червня команда «Спадщина.UA» запрошує всіх бажаючих на дні відкритих дверей, де вперше з моменту націоналізації палацу (а це – понад століття) буде можливість вільно та повністю оглянути палац та познайомитися із результатами досліджень ініціативи.

В подальшому для палацу шукатимуть інвестора, що готовий буде виконати реставрацію палацу та обрати на свій розсуд його майбутню функцію. «Палац Гершгоріна – без перебільшення, архітектурна перлина Поділля та майбутній туристичний магніт регіону, що сьогодні перебуває в досить доброму технічному стані та може бути легко пристосований під цілу низку ефективних функцій, починаючи від івент-холу з концептуальним рестораном, готельними кімнатами в габаритах горища та величезною винарнею в підвалі до громадського простору, некласичного музею чи навіть приватного помешкання», - зазначає засновниця «Спадщина.UA» Ганна Гаврилів.

Дні відкритих дверей: субота-неділя, 24-25 травня 2023 року, 12.00 - 18.00

Адреса: Хмельницька обл., м.Деражня, вул. Миру, 89

Довідка:

Вже 5 років поспіль ініціатива «Спадщина.UA» повертає до життя занедбані пам’ятки архітектури по цілій Україні через громадські та приватні проекти. В нашому творчому доробку – соціальні ініціативи щодо порятунку Поморянського замку, Тартаківського палацу та будівлі товариства «Сокіл» у Бібрці на Львівщині, а також храму Івана Мазепи епохи козацького бароко на щойно деокупованій Чернігівщині. Серед приватних проектів - відновлення старих шкіл у Роздолі та Бібрці на Львівщині, а також національно відома кампанія з ревіталізації старовинних автентичних хат «Мальовані Поморяни».

Контакт: 067 340 02 46 Ганна Гаврилів

FB Палац Гершгоріна 



Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024

До нового навчального року готові: видавництво «Ранок» завершує друк шкільних підручників

Матеріали в жанрі журналістики рішень: від Вівчарика