Наш Кондар і його пітьма

 Чув не раз про літературну премію Конрада. А він, виявляється з України!!! Хоч я асоціював його з Британією. Читаю, поки мій комп перераховує якісь дивні цифри .....скільки ж людей видатних родом з України?

ПРО РОМАН: Роман «Серце пітьми» (1902) всесвітньо відомого англійського письменника польського походження та вихідця з України Джозефа Конрада (1857–1924) сягає найглибших основ людського єства і, можливо саме через це, вважається одним із найвидатніших літературних творів ХХ століття. Його основною темою, як і інших творінь письменника, є нескінченна мандрівка західної людини світовими околицями. Бездомний, знекорінений моряк Марлоу винаймається шкіпером річкового пароплава у бельгійську торгову компанію з єдиним завданням: знайти у нетрях Конго її найуспішнішого агента — постачальника слонової кістки Курца, — який, з невідомих для Марлоу причин, став для компанії дуже «незручним».

Уродженець села Терехове, Житомирської області Юзеф Теодор Конрад Коженьовський, або Джозеф Конрад мав неймовірно насичене життя. Народившись в середині XIX століття Конрад застав кінець епохи рабовласництва, в 17 років влаштувався моряком у французький торговий флот. І аж до 36 подорожував на різних суднах, під різними прапорами по світу. 1881 отримав капітанський сертифікат і британське піданство. А 1889 задумав відвідати центральну Африку, і так влаштувався капітаном річкового пароплава. Побачені ним жорстокість і звірства лягли в основу одного з найвідоміших його творів "Серце пітьми". Весь повністю роман є монологом Чарлі Марлоу який розповідає своїм колегам морякам небелицю зі свого життя, поки вони чекають відпливу, щоб пливсти вниз Темзою за течією...

Сюжет не динамічний і читається нелегко, хоч роман невеликий...

Для мене, скажімо, це книга про марність сподівань головного героя зустріти таку собі ідеальну людину, "надлюдину".

Не зважаючи на зовсім невеличкий об'єм, мені книга читалася важкувато. Я відчувала себе отим Марлоу, якого вже нічим не здивуєш.

Зараз розумію, що «Серце пітьми» треба читати дуже дозовано і без поспіху.

 

 

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024

Скелясті Буки: туристичний центр, пожежна станція і смаколики для ЗСУ

До нового навчального року готові: видавництво «Ранок» завершує друк шкільних підручників