Ще рано говорити про прогнози на врожай, – аграрії


У 2021 році споживчі ціни в Україні почнуть зростати швидше. За словами керівника проекту «АПК-інформ: овочі та фрукти» Олександра Хорєва, найбільше підскочать ціни на продукти з «борщового набору», писав bizshid.com. В Україні зростає вартість продуктів, яка в середньому підвищилася на 7,5%, інформував Апостроф.

Не радить робити поспішних прогнозів співзасновник корпорації «Дніпро» Олексій Душейко. Мовляв, багато чого залежатиме від погодніх умов протягом 4-5 наступних місяців, а такі прогнози ніхто не зробить. Звісно, каже фахівець, цьогоріч маємо краще зволоження ґрунтів, однак серед недоліків – пізні терміни посівної через прохолодну погоду.

– Весна цьогоріч ще не має стабільного тепла. Присутні високі перепади температур. Буває і +15, а тоді враз морозець. Наприклад, треба вже сіяти кукурудзу, бо час, але прохолодний ґрунт дещо хвилює. Що стосується запасів вологи в ґрунті, то звісно вони більші, ніж торік на цю дату, але ці запаси закінчуються на глибині приблизно 45 сантиметрів. Для посівної цього досить. Але коли підуть більші температури, то вже в травні ці запаси вологи можуть закінчитися і будем чекати дощів. Бо таких запасів вологи, які були колись, на півтора-два метри, зараз немає, – каже Олексій Душейко.

Попри дещо збільшену кількість вологи, порівняно з минулим роком, все ж фахівець спостерігає зменшення вологості в ґрунті з роками.

– За останні двадцять років все ж ситуацію змінюється, зараз немаємо такого, щоб в полях балки стояли геть в воді. Тепер вже в середині березня трактор виходить в поле закривати вологу і за ним піднімається пилюка – зазначає Олексій Душейко.

За оцінками фахівців Української зернової асоціації (УЗА), загалом погодні умови минулого зимового періоду були доволі сприятливими для озимих зернових. Середня температура узимку становила -2,1°С. Це – вдвічі вище порівняно із багаторічною нормою. Хоча й було холодніше, ніж у попередні роки – з 2018-го по 2020-й. Також календарна зима видалася відносно щедрою на опади, кількість яких перевищила кліматичну норму на 13%.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Скелясті Буки: туристичний центр, пожежна станція і смаколики для ЗСУ

Втрачені землі або розтерзана Україна

На Черкащині студентка отримала спецвідзнаку конкурсу КрутеЗНО за подкаст про Агатангела Кримського