У Черкасах відкрили Будинок ветеранів

 Будинок ветеранів – черговий соціальний проект Національного корпусу –відкрили 23 жовтня в Черкасах. Адреса закладу – Чехова, 112. На відкритті побувало багато військових, бойових побратимів, азовців, жителів мікрорайону. Завітав на відкриття і засновник і перший командир полку «Азов» Андрій Білецький.

Під Будинок ветеранів переобладнали покинуте приміщення дитячого садочку, розчистили територію, провели благоустрій. Місцеві мешканці кажуть, що раніше територія садочку була покинута, неприбрана і тут збиралися сумнівні компанії, які відлякували перехожих. Тепер це місце не впізнати. Завдяки злагодженій роботі багатьох небайдужих, військових побратимів, тут зробили ремонт і тепер Будинок ветеранів може стати місцем повернення ветеранів і їх сімей до мирного життя, надання взаємодопомоги і взаємопідтримки. Тут працюватиме кабінет психотерапевта, тут функціонуватиме дитяча телестудія, тут проводитимуть заходи з патріотичного виховання молоді тощо.

– Будинок ветеранів носитиме ім’я героя-черкащанина, старшого лейтенанта 3-го окремого полку спеціального призначення Євгенія Подолянчука, що загинув при обороні донецького аеропорту, – розповідає ідейний натхненник проекту, ветеран російсько-української війни, голова «Ветеранського братерства» Черкащини Володимир Болсуновський. – Загалом ми йшли до цієї події майже 2 роки. Після повернення з війни я хотів, щоб в Черкасах було місце, де б бійці могли отримати допомогу та підтримку. Допомогли однодумці, колеги, побратими, міський голова, працівники департаменту соцполітики, комунальні підприємства міста. А планів по функціонуванню будівлі маємо ще багато.

Пан Володимир представив побратимів, що насамперед допомагали з відкриттям цього Будинку ветеранів. Це хлопці, завдяки яким на війні наші танки могли їхати, наші хлопці могли воювати. Дехто нагороджений за порятунок побратимів. Усі присутні отримали також нагороди і відзнаки від ветеранських організацій, від братерства.

Дружина Євгена Марія зазначила, що її чоловік був відважним, талановитим, творчим, ерудованим і ці якості проявляв у своїй роботі, у захисті вітчизни.

– Пам'ять – все, що ми можемо дати нащадкам. І коли мені зателефонували і попросили дозволу назвати Будинок ветеранів його іменем, я дуже зраділа. Це найкраща пам'ять про нього.

До слова, Будинок ветеранів – вже четвертий соціальний проект в місті, який, фактично, зініціювали представники Нацкорпусу.

– Спільними зусиллями Національного Корпусу і Ветеранського Братерства сьогодні ми маємо місце, де вже здійснюється інтеграція ветерана у суспільство, а суспільство буде приймати ветеранів усіх війн. Тут вже є музей української хати і російсько-української війни, Хостел для ветеранів, кабінет психолога і дитяча кіностудія. Далі плануємо робити повноцінний медичний центр і Хаб для мешканців мікрорайону «Д», – зазначив голова черкаського осередку Нацкорпусу, ветеран російсько-української війни Дмитро Кухарчук. – Тут буде виховуватися молодь, а люди середнього і похилого віку просто зможуть приємно провести час і знайти друзів, які завжди підставлять плече.

Дмитро Кухарчук зауважує, що в Америці, коли ветеран повертається з війни, його насамперед забезпечують моральною підтримкою, він проходить соціалізацію. Тепер у Черкасах з’явився такий собі плацдарм, де будуть об’єднуватися ветерани і соціалізовуватися. І тут можуть об’єднатися не лише ветерани новітньої війни, а й афганці, ветерани Другої світової війни.

Андрій Білецький зазначив, що черкаський Будинок ветеранів змінився до невпізнання з того часу, як він тут бував. Тепер це відремонтована будівлі і вона може стати прихистком для ветеранської спільноти. Водночас, філософія подібних будинків може бути такою, яка не лише об’єднує, а й навчає суспільство.

– Кажуть, що може дати суспільство ветеранам, але і ветерани можуть дати щось суспільству. Бо це не просто військовий на пенсії. Це людина з надзвичайно важливим для країни життєвим досвідом. Війна має багато негативу, але водночас – це та річ, яка нам нагадує про шляхетність, про дружбу, яка, інколи, важливіша за життя, про обов’язок захищати рідних, свою країну. Ветеранський будинок Черкас повинен бути наповнений не лише ветеранами, а й пересічними українцями. Якщо ми так виховаємо свій народ, то всі будуть відчувати нашу силу, – зауважив Андрій Білецький.

Присутня на відкритті представниця Міністерства Ветеранів Вікторія Сісецька зазначила, що станом на сьогодні понад 400 тисяч українців стали на захист нашої держави. Близько 15 тисяч – це черкащани, які пішли захищати нашу країну.

– Саме завдяки українським воїнам ми можемо тут сьогодні збиратися, мати честь стояти поряд з ними. У Будинок ветеранів я приїздила кілька місяців тому і побачила очі черкащан, сповнені ентузіазму. І за пару місяців вони завершили роботу і зробили дійсно круте місце. Я підтримую пана Андрія в тому, що це має стати місце не лише для ветеранів, сюди має приходити молодь. Перед нами стоїть завдання зберегти державу і гідно йти в майбутнє.

Учасник АТО, радник міського голови Черкас Генадій Шевченко зауважив, що після виборів (для уникнення політичних спекуляцій) у Черкасах планують відкрити пам’ятник загиблим воїнам російсько-української війни. А Будинку ветеранів він передав точну копію пам’ятнику, який спроектувала донька загиблого в АТО Володимира Ложешнікова Дар’я Ложешнікова.

На завершення відбулася екскурсія музеєм у Будинку ветеранів.













 

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Скелясті Буки: туристичний центр, пожежна станція і смаколики для ЗСУ

Незабутній запах Львова (оповідання готувалось на конкурс “Львів. Доза. Порно”)

Втрачені землі або розтерзана Україна