Підсумки літконкурсу «ProМинулого» – Вівчарик серед переможців

Оголошено переможців третього конкурсу історичного оповідання «ProМинуле», організованого спільно ЛітАкцентом і видавництвом «Темпора». Темою цьогорічного конкурсу було українське місто у 1920-х роках. Члени журі – Софія Філоненко, Віктор Разживін, Віталій Михайловський – прочитали надіслані на конкурс тексти і визначили переможців.

З-поміж понад сотні учасників цьогорічного літературного змагання наймолодшому – 13 років, найстаршому – 79.

Київ, Харків, Львів, Суми, Охтирка, Житомир, Бровари, Підгороднє, Берлін, Кларксвіл, Кривий Ріг, Первомайськ, Запоріжжя, Бахмач, Умань, Біла Церква, Полтава, Дніпро, Кам’янець-Подільський, с.Томашівка, Луцьк, Шостка, Ніжин, Кременчук, Сміла, Одеса, Долина, Івано-Франківськ, Маріуполь, с. Орлянське, Хмельницький, Сосніка, Бердичів, Носівка, с. Велика Чернеччина, Рівне, Кропивницький, Чернівці, Вінниця, с. Ріп’янка, Миколаїв, Херсон, Здолбунів, Хорол – це далеко не повна географія цьогорічних учасників.

Журналісти, юристи, викладачі, перекладачі, школярі, завідувачі музеїв, дизайнери, філологи, письменники, менеджери, психологи, студенти, інженери, медсестри, редактори, держслужбовці, лікарі, політологи, фахівці деканату, економісти, виховательки, екологи, режисери, етнографи, монтажники радіоапаратури, піаністи, філософи, науковці – такі вони, автори історичної прози. Уявляєте, які цікавезні оповідання про українські міста у 1920-х вони написали?

ІІІ ліга

Фіналіст цьогорічного конкурсу – Олександр Вівчарик, автор оповідання «Валіза артиста»:

«Маю велике зацікавлення 20-ми роками минулого століття. Ті роки – вододіл. Ми програли визвольні змагання, але українська інтелігенція в своїй масі сподівалася на краще, вірила в українізацію від завойовників. Що було далі, ми знаємо. Тож у відведених мені конкурсом рамках спробував показати розгубленість і прагнення вижити у складних обставинах не найгірших представників нашої нації.

А щоби цікавіше було читати про ті часи, увів інтригу, якусь таємницю, елемент детективу. Один з головних героїв Омелян Поцілуйко вже з’являється у мене в детективному оповіданні, де йдеться про події початку 20-го століття в Смілі і околицях. Мрію написати цикл історичних оповідань детективного плану, пов’язаних з цим слідчим. Оповідання писав досить легко, бо давно знайшов для нього героя – реальну особу, артиста Григорія Григор’єва, який справді грав на сцені театру Смілянської цукроварні на початку 20-х років».

У видавництві «Темпора» заплановано вихід збірника, в якому надрукують оповідання, що ввійшли в «короткий список».

Передрук з сайту Літакцент

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Скелясті Буки: туристичний центр, пожежна станція і смаколики для ЗСУ

Незабутній запах Львова (оповідання готувалось на конкурс “Львів. Доза. Порно”)

Втрачені землі або розтерзана Україна