На Смілянщині вшанували поета-бунтаря Тодося Осьмачку і вірять, що він повернеться в рідне село



 У день народження видатного українського письменника Тодося Осьмачки 16 травня цього року в його рідній Куцівці, що на Смілянщині, відбулася лірично-поетична толока „Хата Осьмачки – 2014”. На батьківщину генія приїхали творчі люди, небайдужі українці не лише з Черкащини, а й з інших куточків України. У їхній присутності, а також у присутності земляків Тодося, відома поетка і голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко, як  голова журі Всеукраїнської літературної премії імені Осьмачки, назвала її цьогорічного лауреата. Ним став письменник-новеліст Василь Трубай з Обухова, що на Київщині, за книгу „Натюрморт з котами”. У цій талановитій книзі, незважаючи на назву, проглядається, як уважає Валентина Коваленко, велика глиба українського слова, на архетипному рівні.

Премію заснували Черкаська обласна організація Національної спілки письменників України, яку донедавна й очолювала пані Валентина, а також Смілянський міськрайонний благодійний фонд „Тодось Осьмачка” і підприємство „Булатецькі брати”. Згідно з положенням, її вручають раз у рік саме до дня народження Осьмачки. 


Голова обласної ради Валентина Коваленко вручає диплом переможця Всеукраїнської літературної премії імені Осьмачки письменнику Василю Трубаю
На жаль, ознайомитися з книгою переможця було важко. Автор привіз лише декілька примірників.

– Сталося так, що ті книги, які мені видавництво дало як автору, я мав необережність забрати зі Спілки письменників 18 січня, – розповів у Куцівці Трубай. – Звідтіля пішов з двома сумками на Грушевського, на барикади. Там поклав їх біля будинку на асфальт і почав подавати хлопцям бруківку. Аж тут беркутівці пішли у наступ. Я схопив ті дві сумки з книгами і побіг останній, боявся, щоб мене свої ж не затоптали, бо вже не молодий. Озираюся, а на мене біжать не люди, а якісь роботи у шоломах, з кийками. Потовкли добре… Тож сумки я загубив. Ледве до метро доповз. Кілька книг люди потім передали…


Присутні уважно слухали майстрів художнього слова
У Куцівці на день народження Осьмачки, як і скрізь по Україні, було хмарно. Після слів Василя Трубая крапнула сльозина дощу, а тоді раптом з-за хмар бризнуло сонце. Тож у нещодавно відновленому, дивовижному храмі Різдва Пресвятої Богородиці, до якого від клубу, де відбувалися основні заходи, пішли присутні, було світло і урочо. Так, як і писав свого часу Осьмачка. У цьому храмі його хрестили, у ньому люди і помолилися за упокій душі несамовитого поета і великого українця.

Квіти до пропам’ятної дошки поету

Письменник Олекса Різників, як і Тодось Осьмачка, був гнаний і переслідуваний за радянських часів

Цьогорічний захід відрізнявся вдалим поєднанням приємного для душі і тіла. У клубі око радувала виставка народних майстрів Смілянщини. На його східцях завзято виступали аматори сцени, а на вулиці Тодося Осьмачки гості наминали „Поетичні вареники”, зліплені земляками поета.


Церква у Куцівці, в якій хрестили видатного письменника

Захід нагадував родинне свято, бо майже всі тут знали один одного. Ведучим свята був смілянський літератор, нинішній керівник Черкаської обласної організації Національної спілки письменників України, інститутський одногрупник Василя Трубая Володимир Ткаченко. На зустріч з Осьмачкою приїхали також знайомі із ними письменник, мовознавець, громадський діяч, лауреат премій імені П. Тичини, імені К. Паустовського, імені Т. Мельничука Олекса Різників з Одеси; письменник, журналіст, громадський діяч і видавець, секретар Національної спілки письменників України по роботі з молодими авторами Сергій Пантюк; головний режисер Кіровоградського академічного музично-драматичного театру імені Марка Кропивницького, лауреат премії „Київська пектораль” Євген Курман; поетеса, яка дивовижно виконує свої, переважно еротичні, вірші, критик, перекладач, журналіст, кандидат філологічних наук, минулорічний лауреат першої премії Всесвітнього фестивалю поезії „Дітет де Наіміт” („Ditët e Naimit”) Леся Мудрак; професор, викладач Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Володимир Поліщук; новопризначений голова Смілянської РДА Сергій Тимофіїв; журналіст, блогер з Черкас Назар Обідзінський, тощо. Як бачимо, усі вони або добре знають вагу поетичного слова, друкованого слова, або небайдужі до нього. А ще ж тут були активісти Смілянського Майдану і Народної ради, школярі і дорослі, які пробують себе у поезії. Для них провели конкурс кращого власного вірша. У ньому перемогла байкар з Черкас Антоніна Романенко.
Внучатий племінник Осьмачки Микола приїхав з Кіровоградщини разом з сином Віталиком і мамою Марією

Був у Куцівці і Дмитро Щербатюк, який чи не єдиний ще пам’ятає живого Тодося Осьмачку, котрий закарбувався у його пам’яті гарним, замисленим, у простому домотканому вбранні, брилі і з торбою через плече чоловіком. Пан Дмитро ще й одружився на племінниці Тодося Осьмачки Галині Харитонівні.

Дмитро Щербатюк (зліва), який пам’ятає живого Осьмачку, разом із його внучатим племінником Миколою Осьмачкою

Приїхав на день народження видатного письменника й онук його брата Степана Микола Осьмачко. Приїхав разом з мамою Марією і сином Віталиком аж із Новоархангельська Кіровоградської області. Він комп’ютерник, хоч у дитинстві теж пробував писати вірші. Микола Осьмачко щиро подякував присутнім, за те, що вони так шанобливо ставляться до пам’яті його родича, патріота України Тодося Осьмачка.


Сергій Пантюк вручив у Куцівці посвідчення члена спілки письменників України Ігорю Коваленку зі Смілянщини
Не дивно, що й головний спонсор премії імені Осьмачки, відомий політик з Черкас Микола Булатецький наголосив у своєму виступі: „Не патріот, не людина сюди не поїде. Це зробить людина, яка любить свій край, свою культуру”. А Василь Трубай сказав у своєму виступі таке: „Тодось Осьмачка близький мені по духу, він  – борець”.

Без сумніву, сказати щось подібне зараз можуть чимало українців. Недарма цієї весни на зустріч із ним приїхало так багато людей.


Видатна сучасна українська поетка Леся Мудрак знайшла спільну мову з науковцем з Черкас Володимиром Поліщуком
Наступного року буде 120 років з дня народження видатного письменника. Валентина Коваленко сподівається, що до того часу вдасться привезти на Батьківщину прах Тодося Осьмачки. Адже він так цього хотів!...

Олександр ВІВЧАРИК, журналіст, с. Куцівка, фото автора

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Хаб для ветеранів, приміщення для ВПО, ремонти їдалень, будівництво бомбосховища – що робиться в Шполянській ТГ

Працевлаштування осіб із тимчасовим захистом: скільки українців офіційно працюють за кордоном та у чому складнощі

«Треба голосувати серцем»! - В Україні так і не визнали на державному рівні ОУН-УПА (ФОТО)