Охайне селище, облаштовані незвичні укриття, збережена лікарня та звіринець, якому позаздрять і великі міста

Колишній райцентр на Черкащині – Катеринопіль – сьогодні охайне, зелене селище і центр однойменної громади, до якої входить 21 село.

Катеринопільщина – аграрний край, тут працюють сільгоспвиробники, розвинене рослинництво і тваринництво, є і птахівництво, зокрема вирощують гусей. Виготовляють сир. Відповідно і бюджет наповнюється насамперед з прибутків аграріїв.

Проте наразі про громаду чують у ЗМІ переважно через перейменування. Бо було досить жваве обговорення щодо зміни назви селища, щоб Катеринопіль не асоціювався з російською імператрицею Катериною, яка нищила Україну. Зараз на розгляді у Верховній Раді перебуває рішення щодо його перейменування у Калинопіль.

До речі, до 1795 року — Калниболото, або Кальниболото. У 1793 році правобережні землі України, внаслідок Другого розділу Речі Посполитої, відійшли під владу Російської імперії. Містечко Калниболото ввійшло до Брацлавського намісництва. 3 1795 року воно стало повітовим містом Вознесенського намісництва, а з 1797 року — Київської губернії. Саме у 1795 році Калниболото перейменоване на Катеринопіль.

Нинішній голова громади Володимир Коваленко родом з Монастирищини. Однак досить давно живе на Катеринопільщині. Працював фінансистом, першим заступником голови РДА, а пізніше очолив громаду. Він обізнаний і досвідчений, адже має 41 рік стажу в органах місцевої влади і місцевого самоврядування.

– Ще за радянських часів Катеринопіль був краєм „неляканих птахів”. Ми стоїмо якось осторонь. Знають Шполу-Звенигородку-Тальне, потім ближче до Києва Лисянку. А ми ніби збоку, в куті. Проте наша громада цілком самодостатня, – каже голова.

У Катеринопільщини є і промислові перспективи. Так у селі Лисяча Балка працював Мокрокалигірський буровугільний розріз. Нині виробництво вугілля на паузі, проте відходи з виробництва, які лишилися, можна використовувати для удобрювання полів.

Нещодавно у громаді побував Надзвичайний і Повноважний посол Словацької Республіки в Україні Марек Шафін. Метою зустрічі й було налагодження співпраці щодо популяризації леонардиту – органічного добрива, яке видобувають у верхніх шарах покладів бурого вугілля та яке сприяє підвищенню родючості земель.

Нині в громаді очікують посла Німеччини. ДЕТАЛІ ТУТ















Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Неймовірні «Арабески» Жадана

«Кросс» Джеймса Паттерсона справді крутий детектив і трилер

«Створюй своє». БФ «Жіночі можливості» оголошує всеукраїнський конкурс грантів для виробниць крафтової продукції