У Києві журналістів навчали висвітлювати судові процеси над воєнними злочинцями

Тренінг для журналістів „Висвітлення судових справ пов’язаних з воєнними злочинами” відбувся у Києві з 30 червня по 2 липня. У ньому взяли участь журналісти сходу, півдня і центру України. Навчання відбувалося в рамках проекту „Підвищення стійкості українських медіа”, який міжнародна тренінгова організація Інститут регіональної преси та інформації (IRMI) впроваджує в Україні з Fondation Hirondelle – швейцарською некомерційною організацією, яка надає інформацію населенню, що перебуває в кризовій ситуації. Фінансується проект Фондом „Швейцарська солідарність” (Swiss Solidarity).

Дуже цікавий і актуальний захід було проведено за участі провідних українських експертів судового репортажу Ірини Салій та Сергія Андрушка. Провів його експерт з Парижа Франк Петі, який є заступником головного редактора сайту JusticeInfo.net. Пан Франк має багатий досвід висвітлення судових процесів, пов’язаних з воєнними злочинами. З 1999 року він веде хроніку Міжнародного трибуналу по Руанді. З самого початку висвітлював діяльність Міжнародного кримінального суду, працював в  організації „Репортери без кордонів”.

Виступає Анна Микитенко (крайня зліва) її уважно слухає Франк Петі, крайня справа відома українська експертка судового репортажу Ірина Салій

Петі вважає своїм обов’язком передати набутий досвід українським журналістам. Адже війна, розв’язана проти України росією, вкотре продемонструвала антилюдяну суть путінського режиму, котра толерує злочинам російської солдатні. Тож в Україні вже почалися процеси над російськими воєнними злочинцями.

Присутні на тренінгу представники мас-медіа, серед яких і журналіст «Прочерку» навчалися отримувати доступ до джерел інформації, встановлювати контакти в судах, уникати помилок при висвітленні процесів над воєнними злочинцями, розрізняти чим відрізняється воєнний злочин від злочину проти людяності і від геноциду, зрештою, від військових злочинів. Журналісти також знайомилися з законодавчою базою подібних судових процесів та викликами для суддів, що розглядають такі справи.

У цьому експертам допомогли й запрошені спікерки. Зокрема, Анна Микитенко – старша радниця та менеджерка Global Rights Compliance („GRC”) в Україні – міжнародної організації, заснованої в Гаазі, яка прагне посилити дотримання міжнародного права. Пані Анна консультує українські державні органи та організації громадянського суспільства з питань розслідування та судового переслідування міжнародних злочинів і щодо забезпечення правосуддя та відповідальності для потерпілих від злочинів, скоєних загарбниками під час повномасштабного російського вторгнення.  На тренінгу в Києві вона розповіла журналістам про Римський статут Міжнародного Кримінального Суду (МКС), про  Міжнародне гуманітарне право (МГП), про те кого воно захищає, чи є військовополонені комбатантами, і чи кожне порушення МГП – є воєнним злочином.

Цікавою і корисною для журналістів була також участь у тренінгу спікерки Вікторії Жовноватюк – судді Солом’янського районного суду Києва – котра поділилася практичним досвідом провадження у кримінальних справах, відповіла на безліч запитань присутніх.

Найбільше інформації по суті тренінгу надав Франк Петі. Він детально розтлумачив журналістам, чим різняться злочини проти людяності, воєнні злочини і геноцид. До речі, в ході дискусії учасники заходу дійшли висновку, що людство, на жаль, звикає до проявів геноциду і міжнародне законодавство часто плутається в тому, які злочини є геноцидом.

Загалом, на думку пана Франка, судові процеси – це театр, а в театрі, як відомо, присутні емоції, які й передає журналіст. Та він мусить сам для себе з’ясувати, навіщо він це робить. Бо безкоштовних емоцій не буває, щось за ними стоїть. Френк Петі розробив свої три золоті правила подачі матеріалу, якими поділився з присутніми. Це: точність, неупередженість і ясність. Ще й доступно пояснив, що розуміє під кожним із них.

Загалом тренінг був дуже корисний і, безумовно, сприятиме професійному зростанню його учасників.

Олександр Вівчарик,

Фото автора

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024

До нового навчального року готові: видавництво «Ранок» завершує друк шкільних підручників

Скелясті Буки: туристичний центр, пожежна станція і смаколики для ЗСУ