Кам’янка стала неочікуваним лідером серед кількості інфікованих короновірусом


Не так давно об’єднавшись в ОТГ, Кам’янська громада демонструвала намагання і створити позитивний імідж, і підсилитися економічно. Натомість саме Кам’янка стала тим райцентром області, де відбувся сплекс захворюваності на коронавірус. Там навіть проводять епідеміологічне розслідування, про що казав очільник області. То який стан справ у Кам’янці зараз та чому так сталося?

Загалом останнім часом Кам’янська громада мала чим похвалитися. Там висаджували за участю посла і мерів Алею сакур, там розробляли туристичний маршрут для залучення інвестицій, там планували будувати сонячну електростанцію. Водночас, коли почалися обмеження з пандемією коронавірусу, то в області більше уваги могло бути до тієї ж Умані, де великий потік іноземних туристів, ніж до Кам’янки. В Умані і справді маємо, згідно МОЗ, 10 випадків захворювань, але в Кам’янській громаді таки більше – аж 28 осіб.
Спершу про коронавірус у Кам’янці повідомив під час свого щоденного відеозвіту про стан справ у місті та області міський голова Черкас Анатолій Бондаренко. Це було 28 березня.
"Одна особа поступила до нас з Кам'янки. Це підозрюваний на Covid-19. Аналіз показав позитивний результат. Він зараз ізольований, знаходиться під наглядом лікарів", - зазначив Бондаренко в ефірі місцевого телеканалу Антена.
І почалося… Адже виявилося, що госпіталізований – водій, сам з села Юрчиха.
Заразився водій від свахи, яку забирав з аеропорту. За словами мера Кам'янки Володимира Тірона, сваха госпіталізованого поїхала назад до Італії. Натомість тому чоловіку передала хворобу, якою він заразив і оточуючих, і медперсонал, адже на момент зараження місто не мало тестів.
Одразу ж в Кам‘янці впровадили суворі обмеження, в’їзд та виїзд зробили лише за перепустками. Пересуватись групами дозволили до 3 осіб.
– Я вже півтори тижні як удома. Добре, що живемо на окраїні міста і тому можу працювати в дворі, зокрема, на городі сапаю, – розповідає «Прочерку» кам’янчанка Таміла Чупак. – До міста у магазини ходить чоловік. Ми живемо з того краю міста, де Юрчиха, тож бачили і пост, який був встановлений, людям перевіряли температуру. Але нині стан кращий, тож пост зняли. Щодо продуктів, вони всі є, а от масок і антисептиків немає. Тож я замовила багаторазові маски через інтернет, доставили поштою. Звісно, хвилювалися, дзвонили сімейному лікарю, спілкувались.
Такої ситуації в Кам’янці може б і не було, якби влада краще підготувалася, якби медицина була всім забезпечена вчасно, каже головний освітянин міста Черкаси Сергій Воронов. Сам він родом з того міста і там живуть його батьки. Сергій Воронов також є депутатом обласної ради від ВО «Свобода». Він перерахував на потреби медицини Кам’янської райлікарні свою місячну зарплату.
– Розумієте, у тому районі створилося ряд об’єднаних територіальних громад, а лікарню ніхто не хотів взяти на баланс. У Кам'янці живуть мої батьки та рідні. Там працює мій сімейний лікар. А ще багато дорогих мені людей. Сподіваюсь ці гроші (трохи більше 25 тисяч гривень) стануть в пригоді і захистять хоча б одне людське життя. Думаю, я й в квітні допоможу лікарні коштами, – зазначив Сергій Воронов.
Водночас, враховуючи що в обласній раді двоє депутатів з того краю – Сергій Воронов і Віктор Парамонов, то вдалося на нещодавній сесії спрямувати більше 300 тисяч коштів на лікарню.
До слова, якраз в час обмеження на в’їзд–виїзд Сергієві Воронову вдалося відвести батькам продукти. Каже, з пропуском допомогли знайомі. Поки він доїхав до блокпосту, йому виписали і підвезли пропуск, з яким він проїхав блокпост, заніс пакунок з харчами батькам, нікого не обіймав, бо я теж контактна в Черкасах людина, також заїхав до лікарні, віддав там речі і повернувся до Черкас.
Водночас не всі можуть з’їздити так просто до рідних у Кам’янку. Тут і питання транспорту, та й інші побутові моменти.
– Ми зараз родиною в Черкасах, а моя мама, якій 78 років, у Кам’янці, – розповідає черкаська майстриня народного мистецтва України Ольга Отнякіна-Бердник. – Людині, яка виросла на природі, тяжко сидіти в хаті. Тож добре, що в неї є двір і вона може вийти подихати. Що ж до обслуговування, то ми торік уклали угоду з соціальними службами, до мами приходить працівниця раз в тиждень, приносить продукти. Окрім того, є ж «Нова пошта». Ми надсилаємо мамі продукти, ліки і хлопці одразу передають їй. Це приємно. Окреме питання – городи, мамі це потрібно було, а я любила там садити квіти. Однак тепер просто не знаємо як бути, адже город мама вже не може обробляти. Водночас, розумію, що через посуху, кризу ціни можуть зрости і городина не завадила б. Ми звикли щотижня їздити до мами, обробляти городи. Зараз ми без цієї можливості…
Більш як за тиждень ситуацію в місті вдалося стабілізувати. Сьогодні міський голова Кам’янки Володимир Тірон каже, що кількість хворих тримається на позначці 28 осіб. Тож сьогодні міська влада там планує трішки пом’якшити пропускний режим, знявши режим проїзду в місто за спецпропусками.
Але уточнив: разом з тим, закриватимуть проїзд з сусідньою – Кіровоградською областю.
– У нас 114 обстежених і 28 підтверджених. Ця цифра тримається вже не один день. Водночас, здали ще понад 200 тестів, це мазки-матеріали. Вони обласним лабораторним центром ще не досліджені, – каже мер. – Мабуть, через брак тестів обласний лабораторний центр не дає ще результатів. Але у місті і влада, і волонтери, й політики спрацювали. По засобах індивідуального захисту ситуація стабільна, забезпечені всі. Та й по тестах ми їх тоді першими з Китаю отримали, мабуть, тому й виявили зразу стільки заражених.
В цілому, Володимир Тірон каже, що лиш в одного пацієнта був стан середньої тяжкості і він в черкаській лікарні, інші люди вдома на самоізоляції.
– Але вступає в дію постанова Кабміну, що вводить більш суворі норми щодо боротьби з коронавірусом. Тож ми вчора прийняли рішення виставити пости на межі з Кіровоградською областю. Тобто закриваємося від сусідів. А в місті залишаємо один центральний пост, де найбільше людей з’їжджається. Режим по спецпропускам прибираємо. Центральний пост треба для контролю ситуації в місті, там будуть рятувальники, поліція, спецпрацівники і журнал контролю. А тепер будемо більше між областями обмежуватись, – сказав керівник міста.
Він відзначив, що в місті все спокійно, людей і машин небагато, але місто живе і економіка працює.
– Працюють підприємства, що мають забезпечувати економіку, а це машинобудівний завод, молокозавод, хлібзавод тощо, – сказав мер.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Скелясті Буки: туристичний центр, пожежна станція і смаколики для ЗСУ

Втрачені землі або розтерзана Україна

На Черкащині студентка отримала спецвідзнаку конкурсу КрутеЗНО за подкаст про Агатангела Кримського