Далекі експедиції та дослідження: як працюють геологи?


У першу неділю квітня відзначають своє професійне свято працівники геології, геодезії та картографії України. Цей день почали святкувати із середини 60-х років минулого століття за значні досягнення в галузі розвідки корисних копалин.

Геолог - це фахівець, що займається виявленням і оцінкою родовищ корисних копалин, а також вивченням інших особливостей земних надр.
Досить часто професія геолога асоціюється у молоді з далекими романтичними подорожами.
Та у більшості випадків ця романтика передбачає часті і тривалі відрядження, відбувається в польових, необлаштованих в плані комфорту умовах («кабінетні» геологи, що займаються переважно аналізом інформації в стаціонарних умовах теж зустрічаються, але рідше).
Нерідко робота здійснюється так званим вахтовим методом: геологи на декілька тижнів виїжджають в експедицію, де працюють в дуже інтенсивному режимі і практично без вихідних.
Місця застосування праці цих фахівців - геологорозвідувальні експедиції, геофізичні та бурові партії, науково-дослідні та проєктні організації. Основна сфера застосування їхньої праці - це розвідка й освоєння родовищ корисних копалин.
Професію геолога на сьогоднішній день можна отримати різними способами. Займатися пошуком корисних копалин навчають, як у середніх спеціальних навчальних закладах, так і у закладах вищої освіти. Навчальний напрям варто обирати відповідно майбутній професії – «Геолог».
На сьогоднішній день робота геолога користується попитом на ринку праці. Адже у віднайденні нових родовищ корисних копалин зацікавлені, як державні організації, так і приватні фірми.
Рівень заробітної плати у геологів оцінюється як середній та високий. Під час роботи на родовищах, де планується видобування нафти та газу, рівень заробітної плати виростає в рази.
Добуванням інших корисних копалин і розробленням кар’єрів в регіоні займається ТОВ «Тальнівський щебзавод», «Уманський гранкар’єр», «Малобузуківський гранітний кар’єр», «Альфа-плюс» та інші.

Відділ інформаційної роботи ОЦЗ

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Скелясті Буки: туристичний центр, пожежна станція і смаколики для ЗСУ

Втрачені землі або розтерзана Україна

На Черкащині студентка отримала спецвідзнаку конкурсу КрутеЗНО за подкаст про Агатангела Кримського