Влада та український бізнес перед викликом


Поспішна зміна Уряду застала мене в Києві на прес-клубі з децентралізації, а карантин в Черкасах. Спільне між цим те, що в обох випадках я чув розмови, які стосувалися економічної площини.

Так, саме економіки. Ну бо коронавірус і карантин – це не просто проблема лише медичної площини, це ще й можливе закриття кордонів. А до чого тут зміна Уряду? Бо тепер це проблема нових, а не старих. Того ж Шмигаля чи як там звати нових, ще не всіх вивчив. І працювати тепер доведеться новим людям в нових умовах. Так, доводилося вже спілкуватися з аграріями черкаськими і не тільки, які бояться, що не зможуть виходити з продукцією на зовнішні ринки.
І ось тут може бути другий удар після коронавірусу. До слова, Черкащина саме аграрна область. І найбільші підприємства – аграрні (МХП, Злагода, ЛНЗ, Дніпро, Урожай, Агрофірма Корсунь – це з вісника ДФС я взяв). В інших областях це може бути АТБ, Сільпо, ОККО. Чи зможе зараз влада підтримати внутрішній ринок економіки? У Китаї вже мудрують, щоб не завалитися повністю, бо й таке може буть.
Тут вже не в політиці навіть справа. І я тут брав в декого коменти, але потім людина не схотіла світитись. Проте каже: середнім і малим підприємцям треба допомагати, великим – хоча б не заважати, бо вони ще мають потенціал, поки виходять на зовнішні ринки. Звісно, як торгувати при коронавірусі, то тут теж питання. Але не торгувати також неможливо. Ібо якщо не торгує, наприклад, МХП з Азією чи Африкою і не має коштів платити податки і зарплати. Як з цим бути, шановне панство?
Чий тут інтерес і як зберегти баланс, щоб не втратити позицій аграріям на світовому ринку? Ну як варіант можна «Нашу Рябу» вивозити в сумках ,якщо ще громадян випускатимуть якось. Смішно? А он в Данії вже ліків для свиноферм нема, то їхній люд, що роз’їхався по світу, вертається і ліки в країну везе свиням. Отож бо й воно.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Скелясті Буки: туристичний центр, пожежна станція і смаколики для ЗСУ

Втрачені землі або розтерзана Україна

Назарій Вівчарик отримав козацьку відзнаку