Синяк згадав, вже б по гриби сходив :)
Синяк - добрий гриб. Але деякі
"синяки" перед вживання обов'язково треба відварити, а відвар вилити.
Синяк - це моховик тріщинуватий. Їстівний
гриб. Але я рекомендую не брати старі гриби, бо вони потім як шмарклі, писав мені якось Ілля Кротенко :) І воно так і є.
Взагалі гриб смачний, навіть смачніше мені від опеньок. Треба вже в ліс вибратись глянути, що там.
Шапка 3-7 (10) см у діаметрі, сірувато- або оливкуватокоричнювата, суха, гола, матова, звичайно з тріщинками, крізь які видно білуватий або червонуватий м'якуш. Шкірка не знімається. Пори великі, кутасті, жовтуваті, зеленкувато-жовті, жовтувато-оливкові, від дотику зеленувато-сині. Спори оливкувато-коричнюваті, 12-15 Х 4-5 мкм. Ніжка 3-6 Х 1,5-2 см, звичайно зігнута, щільна, жовтувато, коричнювата, місцями червона, від дотику синіє. М'якуш білуватий або жовтуватий, під шкіркою та біля основи ніжки червоний, при розрізуванні на повітрі спочатку синіє, потім червоніє.
Перше фото моє, а останнє з вікіпедії
Коментарі
Дописати коментар