Інтерактив, дискусії, перформанси, майстер-класи, бодіарт, – черкащан чекає ніч в музеї

Однією з вагомих подій року для музеїв є Міжнародна акція «Ніч музеїв», яка зазвичай приурочена до Міжнародного дня музеїв, що відзначається кожного року 18 травня. Основна мета акції продемонструвати ресурс, можливості, потенціал сучасних музеїв, залучити до музеїв молодь.

Черкаський обласний художній музеї долучився до Міжнародної акції з 2012 року. Це вже сьома «музейна ніч» у нашому музеї, яка за ці роки стала брендовою мистецькою подією. Мистецька «Ніч» – це можливість для молоді представити власні ідеї, стати учасником проектів, що існують тільки тут і тільки тепер. Молодь приваблює творча атмосфера, весела гра, імпровізація, іноді провокація, імпульс до натхнення. 

У цьому році за основу концепції «Ночі» Черкаського обласного художнього музею покладена ідея «Мистецтво-Людина-Модель». Музей пропонує молоді замислиться над питаннями: сучасна людина, її культурні потреби, людина у мистецтві, її джерела натхнення, людина як модель, створення моделі, взаємодія та комунікація.
Головним виставковим проектом «Мистецької ночі» Черкаського обласного художнього музею став проект «НАЦПРОМ» Олега Тістола та Микола Маценка. Вони входять у ТОП найуспішних художників України, їх імена добре відомі у Європі. Проект «Нацпром» – це перш за все творче дослідження, репрезентація українського сучасного мистецтва, як головного бренда нашої країни у світовому культурному просторі.
Також музей знайомить з відомими творчими особистостями, відкриває нові імена. Це Павло Пушкар з міста Запоріжжя, учасник мистецького проекту «Антракти ХV» з персональною виставкою «Матеріали другої міжнародної конференції по голих мишах», молода черкаська художниця Дар’я Жук, яка вперше презентує виставку авторських ляльок «Wonderland».
Відвідувача чекають різні проекти на різні смаки та уподобання: інтерактив, дискусії, перформанси, майстер-класи.
Так, інтерактивна дискусія «Чоловік ХХІ століття» – це спроба розкрити поняття мужності в сучасному суспільстві. Як навчитись читати та розуміти твори мистецтва підкаже проект «Неспішне мистецтво». Всіх, кого цікавлять юридичні аспекти, пов’язані з мистецтвом, об’єднає майстер-клас-перформанс «Авторське право і мистецтво» від ГО «Захист прав інтелектуальної власності».
Є проекти, які уже апробовані, такий як скетч-шоу (скетч – мистецтво створення швидкого малюнку), що відбувся в рамках заходу до Дня закоханих та викликав великий резонанс у відвідувачів. Учасники отримали справжнє задоволення від мистецтва. Процес заворожує: робота зі справжньої моделлю, основи малюнку, влучні поради професіоналів. Ми вирішили повторити цей мистецький проект, тому у відвідувачів є унікальна нагода – 19 травня стати учасником музейної мистецької студії, відчути себе художником, створити шедевр під керівництвом уже відомих молодих художників Дмитра Буряна і Миколи Дзецини.
Традиційна складова «Ночі» – бодіарт, що підкреслює красу тіла. Черкаські художники вже готують нові образи, також на глядача чекають моделі у техніці розпису хною Мехенді. Візажист Ольга Владичук розповість про сучасні напрямки та тенденції мейкапу. А самі маленькі відвідувачі отримають «новий вигляд» завдяки аква-розпису від юних художників Арт-студії «Глорія».
Вперше в гостях «Мистецької Ночі»-2018 – Творчий клуб «Чашка кави Че». Засновники клубу Ірма Пашківська та Анна Проненко підготували динамічну програму. На засіданні клубу чекають творчі зустрічі з письменниками, сценаристами, акторами, музикантами, художниками, авторські виступи та майстер-класи, а ще презентація одягу «VOI» від черкаських дизайнерів Ірми Пашківської та Владислави Долотій.
Протягом «Ночі» можна взяти участь у різноманітних майстер-класах від черкаських майстрів. Створити зліпки з гіпсу разом з Ольгою Носовою-Єлісєєвою, зліпити з глини свистунця під керівництвом відомого майстра Галини Тимошенко, навчитись техніці малювання на склі.
Цього року ми вирішили провести соціальне дослідження: будемо вимірювати зріст нашого відвідувача, тому запрошуємо залишити «слід у мистецтві», а також зробити незабутні фото у фотозонах від музею та від черкаських дизайнерів Надії Груздєвої та Лесі Матусі.
І все таки феєрією «Ночі» ми вважаємо виступ Черкаського обласного українського академічного музично-драматичного театру. А на закінчення музична програма від черкаських гуртів «July8» і «Can Fly».
Чекаємо на вас у Черкаському обласному художньому музеї 19 травня з 18.00 до 23.00.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи. Як держава планує залучити їх до ринку праці?