Смак і пам’ять: як на Черкащині відроджують українську кухню в старих хатах і печах (ВІДЕО)
На Черкащині українська традиційна кухня перестає бути лише спогадом із дитинства чи музейним експонатом. У селах Суботів і Грушківка старі хати знову наповнюються запахом дерунів, куті та хліба на заквасці. Колишні вчительки, історики та ремісники відроджують автентичні рецепти, перетворюючи їх на живу частину сучасного культурного туризму.
Хата, яку хотіли пустити на дрова
У Суботові, неподалік Чигирина, стоїть панська хата на дві кімнати, по чотири вікна має кожна з кімнат, збудована ще до 1913 року. Її історія могла б завершитися банально — будівлю колись купили за 250 гривень, аби розібрати на дрова. Стільки ж, власне, коштувала у той час і машина дров. Та хату не встигли розібрати одразу, і з часом вона отримала нове життя.
Сьогодні тут працює ресторан української кухні, який створила Ольга Гугля — колишня вчителька початкових класів і молодша наукова співробітниця історико-культурного заповідника «Чигирин».
«Класична хата на дві половини — це панська хата. Колись тут була величезна піч, але згодом її прибрали, щоб звільнити простір для гостей», — показує господиня, показуючи приміщення з глиняним посудом, старими мисниками та реманентом.
Колись у цій хаті тримали худобу, зберігали речі, вона пережила кількох господарів. Та саме увага до автентики зробила її особливою.
Ольга Гугля родом із Дніпропетровська. Її покійний чоловік Віктор був істориком. Він разом із Василем Полтавцем, генеральним директором НІКЗ, та з Володимиром Капустою, завідувачем екскурсійного відділу, стояли біля витоків створення заповідника «Чигирин». Наукова робота несподівано поєдналася з кулінарією.
«Постійно приїздили делегації — десятки людей. Їх треба було пригощати. Я не ресторатор, але змушена була готувати», — згадує Ольга Гугля.
Саме тоді з’явилася ідея створити простір, де гостей можна не лише нагодувати, а й показати справжню українську кухню — таку, якою вона була в селах.

Коментарі
Дописати коментар