Ознаки психічного здоров'я.

1. Здатність любити. Здатність налагоджувати стосунки, відкриватися іншій людині. Любити цю людину такою, яка вона є: з усіма недоліками і перевагами. Без ідеалізації і знецінювання. Це здатність віддавати, а не брати.
2. Здатність працювати. Це стосується не тільки професії. Це в першу чергу про здатність створювати і творити. Людям важливо усвідомлювати, що те, що вони роблять, має сенс і значення і для інших. Це здатність привносити в світ щось нове, творчий потенціал.
3. Здатність грати. Тут мова йде як про прямому сенсі "гри" у дітей, так і про здатність дорослих людей "грати" словами, символами. Це можливість використовувати метафори, гумор, символізувати свій досвід і отримувати від цього задоволення.
4. Безпечні відносини. На жаль, нерідко люди, які звертаються в психотерапію, перебувають у насильницьких, загрозливих, залежних - одним словом, хворих відносинах.
5. Автономія. У людей, що звертаються в психотерапію, часто відзначається дефіцит спілкування (але величезний потенціал, раз вони в терапію все-таки прийшли). Люди роблять не те, чого насправді хочуть. Вони навіть не встигають "вибрати" (прислухатися до себе), чого ж їм хотіти.
6. Сталість себе і об'єкта або концепція інтегрованості. Це здатність залишатися в контакті з усіма сторонами власного Я: як хорошими, так і поганими, як приємними, так і тими, що не викликають бурхливої ​​радості. Це також здатність відчувати конфлікти і при цьому не розщеплюватися. Це контакт між дитиною, яким я був, тим, хто я є зараз, і тією особистістю, якою я буду через 10 років. Це здатність враховувати і інтегрувати усе, що дано природою і те, що я в собі зумів розвинути. Одним з порушень цього пункту може бути "напад" на власне тіло, коли воно несвідомо не сприймається, як частина себе. Воно стає чимось окремим, що можна змусити голодувати або різати тощо.
7. Здатність відновлюється після стресу (сила Его). Якщо у людини достатньо сили Его, то, коли він стикається зі стресами, він не хворіє, не використовує для виходу з нього тільки одну негнучку захист, не зривається. Він здатний найкращим способом адаптуватися до нової ситуації.
8. Реалістична і надійна самооцінка
9. Система ціннісних орієнтацій. Важливо, щоб людина розуміла етичні норми, їх зміст, при цьому була гнучка з ними.
10. Здатність витримувати напругу емоцій. Переживати емоції - значить вміти залишатися з ними, відчувати їх, при цьому не перебуваючи під їх впливом. Це також одночасна здатність залишатися в контакті і з емоціями, і з думками - своєю раціональною частиною.
11. Рефлексія. Здатність подивитися на себе як би з боку. Люди з рефлексією здатні бачити, що саме є їхньою проблемою, і відповідно, обходитися з нею таким чином, щоб розв'язати цю проблему, максимально ефективно допомагаючи собі.
12. Менталізація. Володіючи цією здатністю люди здатні зрозуміти, що інші - це абсолютно окремі особистості, зі своїми особливостями, особистісної та психологічної структурою. Такі люди також бачать різницю між тим, що вони відчувають себе скривдженими після чиїхось слів і тим, що насправді Інша людина не хотів їх образити.
13. Широка варіативність захисних механізмів і гнучкість в їх використанні
14. Баланс між тим, що я роблю для себе і для свого оточення Це про можливість бути собою і піклуватися про власні інтереси, враховуючи при цьому і інтереси партнера, з яким є відносини.
15. Почуття вітальності. Здатність бути і відчувати себе живим.
16. Усвідомлення того, що ми не можемо змінити. Це про здатність щиро і чесно сумувати, відчувати скорботу у зв'язку з тим, що неможливо змінити. Усвідомлення своєї обмеженості і оплакування того, чого б нам хотілося мати, але його у нас немає.
Автор - Ненсі Мак-Вільямс

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча

У Києві проходить міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа