Черкаська лікарня отримала допомогу завдяки небайдужій землячці


Напередодні свят пацієнти Третьої міської лікарні Черкас отримали подарунки з Німеччини. Так, у хірургічному відділенні з’явився універсальний УЗД апарат. Вручити техніку колегам прибув лікар приватного кабінету Петер Лідзба із німецького міста Пенцберг. Його помічницею працює черкащанка Інна Флоріанчик, саме вона і спонукала його подарувати УЗД-апарат черкаській лікарні після того, як їхня клініка придбала новий портативний пристрій для діагностики. 

– Це наше особисте бажання допомогти, ніякого зиску з цього не маємо. Ми з колективом у передріздвяний час думали про якусь реальну практичну допомогу людям, що її потребують. І тут ключову роль зіграла моя асистентка Інна, – каже німець. – Я працюю з нею уже 4 роки і багато чув про українську медицину, про ваші потреби. Знаю, що вона завжди, як нишпорка, шукає найменші можливості допомогти своїй батьківщині, організовує для цього людей, витрачає багато часу і енергії. 
На запитання чи довго лікар вагався із подарунком, адже пристрій можна було продати, він лиш багатозначно глянув на Інну Флоріанчик…

– Насправді, займатися організацією благодійності неважко, мені це подобається, – каже дівчина. – Тим більше, мені трапляються люди, які охоче відгукуються. Українська діаспора часто допомагає землякам, і кожен думає про своє місто. Я, звісно, думаю про Черкаси і уже не вперше організовую гуманітарну допомогу для міста. Наприклад, організувала передачу ліжок у паліативне відділення, минулого року фармацевтична фірма допомогла передати калоприймачі для стомованих людей (люди із штучним отвором для випорожнень), цього ж року закупила калоприймачі і засоби по догляду для стомованих дітей за власні кошти, це близько 1000 євро. Моє основне завдання – зібрати потрібні речі в Німеччині, а уже куди саме направити їх у Черкасах мене орієнтують місцеві активісти.

Сьогоднішня ж акція відбулася за підтримки Лесі Валяєвої, засновниці ГО «Життя без бар’єрів» та Ротарі клубу Черкаси, членом якого вона теж є. Пані Леся має інвалідність і сама є пацієнткою лікарні, тому знає її потреби.

– Ми довго зважували, розглядали різні варіанти куди направити цей апарат, щоб він був задіяний на усю потужність, і було вирішено, що лікарня швидкої допомоги найбільше потребує такої техніки, – каже черкащанка Леся Валяєва.

До Ротарі клубу входить і лікар-хірург Третьої міської лікарні Ігор Гайда, він і скерував подарунок у своє відділення:

– Коли швидка допомога привозить пацієнта до лікарні, важливо відразу правильно зорієнтуватися у його стані. УЗД обладнання дуже полегшує це завдання, а у нас воно лише у приймальному відділенні і зробити обстеження у нічний час неможливо, оскільки немає і лікаря-спеціаліста. У відділенні хірургії частина лікарів пройшла сучасне міжнародне навчання на курсах UTLS, що включали і методику проведення швидкої діагностики за допомогою УЗД, – каже лікар.
Майстер-клас із використання приладу для українських колег провів і Петер Лідзба.
Важливо, що подарований УЗД-пристрій уже має запрограмований на дослідження різних ділянок тіла, а кожна із цих програм теж вартує коштів, ціна ж самого вживаного апарату – у межах 10 тис. євро.

Головний лікар КЗ «Третя Черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги» Олександр Федорук подякував за допомогу і наголосив на тому, що така техніка дуже потрібна закладові, адже хірургічне відділення обслуговує усіх пацієнтів міста із гострими патологіями, травмами, 80% хворих надходять саме через швидку допомогу і оперативна діагностика просто необхідна. Він також запевнив, що подарована техніка використовуватиметься відразу ж і абсолютно безкоштовно.

Інна Флоріанчик дуже хоче, аби цей гуманний вчинок і далі приносив плоди, тому разом із Лесею Валаєвою вони запропонували підписання певного меморандуму між лікарнею та організаторами акції, який би передбачав безкоштовне обстеження цим апаратом хоча б 10 інвалідів, яких скеровуватиме ГО «Життя без бар’єрів».

Окремо Леся Валяєва подякувала благодійникам за передані калоприймачі, оскільки її громадська організація активно підтримує стомованих людей.

– Проблема людей із стомами (штучними отворами для випорожнень) дуже делікатна, і про це часто соромляться говорити. Я одна в Україні, хто говорить про це відкрито! Хоча у місті таких хворих близько 100, а в області – 550. Наша громадська організація переймається тим, аби з бюджету виділися кошти для потреб цих людей, зокрема і для закупівлі калоприймачів - це мішечків, які кріпляться до отвору і збирають випорожнення, змінювати його потрібно раз на 1-2 доби і коштує він приблизно 60 грн, тоді людина може нормально жити і реалізовуватися! Але на жаль, не всі люди отримують їх від держави  і не всі можуть дозволити такі щоденні витрати. Тому ми дуже вдячні Інні за допомогу, засоби обов’язково будуть передані тим, хто їх потребує.

Рік тому Інна Флоріанчик організувала також допомогу українським військовим, для них було придбано навігацію для танків. Того разу Петер Лідзба також відвідував Україну, разом із своєю помічницею-українкою вони побували у лікарні ім. І. Мечнікова у Дніпрі та місті Бахмут.

– Я був вражений, дізнавшись про події на Сході України і вирішив поїхати у ці місця. Адже мій життєвий пріоритет – це мирне співіснування націй. І якщо я можу чимось допомогти, то повинен це зробити, особливо як медик. Тому сподіваюся, передача цього УЗД-апарата – це лише перший крок у нашій співпраці, у Німеччині я маю деяких спонсорів і зараз ми роздумуємо яку саме допомогу ми можемо надати. Тим більше, маємо такого активного організатора як Інна, це приклад молодого європейського працівника, який здатний об’єднати Європу у союз, що базується на гуманних ідеях.

Сама ж Інна Флоріанчик налаштована і надалі разом із діаспорою активно допомагати батьківщині:

– Особливо важливо підтримати Україну саме в цей час змін, коли вона розвивається, відбуваються реформи і вважаю, що спільна праця і партнерство – це сила!
Діана Вівчарик (Токова)

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Скелясті Буки: туристичний центр, пожежна станція і смаколики для ЗСУ

У Києві проходить міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"