Де краще жити???

Вирішив зробити добірку власних матеріалів за наслідками поїздок в ОТГ. Багато бачив сіл, містечок, гарних і привітних, з ініціативними людьми, з затишними садочками і модернізованими школами, з спортмайданчиками і новими котельнями, з реконструйованими площами і відкритими підприємствами, з створеними комунальними підприємствами і з купленою новою технікою... Ось лиш невелика підбірка.



Керівництво ОТГ нині зазначає, що в складі району промислово розвинуті Єрки (Катеринопільський район) були «дійною коровою для району», тому створення об’єднаної територіальної громади проходило досить болісно: мовляв, районна влада не хотіла відпускати селище. Це не дивно.


Про реформи в Україні говорять багато і натхненно. Та найкращим прикладом децентралізації на місцях є вже створені об’єднані територіальні громади (ОТГ), де люди справді відчувають зміни. У Черкаській області таких ОТГ три – Білозірська (Черкаський район), Мокрокалигірська та Єрківська (Катеринопільський район). Жителі громад вже сьогодні промовисто демонструють свою фінансову спроможність: ремонтуються школи, садочки, амбулаторії, дороги. У заклади соціальної сфери купується сучасна техніка та обладнання. Звісно, є і труднощі. Громади чекають прийняття законів щодо реформування сільськогосподарського землекористування, змін в бюджетний і податковий кодекси, шукають лікарів, заманюючи їх безкоштовним житлом.


Стеблівська і Набутівська громади нині зустрічають рік своєї роботи. Сьогодні кожна з них є уже успішною і самодостатньою. Тут не закрито жодного дитсадка чи школи, навпаки - у кожному селі громад поспішають завершити роботи по утепленню або ж внутрішньому облаштуванню приміщень до нового року. Мені у своїй поїздці вдалося побувати у тих селах, які думають не про те, як не вмерти, а про те, як розвиватися. Який же це має вигляд?


Михайлу Лавринюку за п’ятдесят і він має багато клопотів по господарству, які добре відомі всім, хто живе на селі, попри те, чоловік не відмовився, коли однокласник запропонував йому створити пожежну команду для Центру безпеки. З Жашкова в новостворену Бузівську ОТГ саме пригнали старий пошарпаний пожежний автомобіль, який потребував капітального ремонту. Михайло Лавринюк каже, що на пожежну машину деталі зносило все село і врешті автомобіль полагодили. Тепер він обслуговує два села, що входять до ОТГ: саму Бузівку і Зелений Ріг.


«Щоб все розповісти, то в один день ми не вкладемося», - напівжартома каже голова Степанецької ОТГ, що в Канівському районі, Олександр Яременко. Та за декілька годин поїздок по громаді розумієш, що то був зовсім не жарт. У цій ОТГ, що об’єднала 17 сіл, придбали техніку для ремонту доріг, тут роблять брикети, ремонтують школи, ФАПи, дороги, вже провели вуличне освітлення на 600 тисяч гривень.


– Ми скочили хоч і не в останній вагон, але й не в перший. Що це означає? Уявіть, громада утворилася на початку 2017 року і довелося зразу формувати бюджет, який перед цим закладався інакшим, – розповідає голова Тальнівської міської об'єднаної територіальної громади Олексій Юрченко. – Також треба було формувати штат, який з 15 осіб збільшився до п’ятдесяти, а знайти достойні кадри за невеликі кадри нелегко. І все це на фоні недосконалого законодавства. Так, 20 січня 2017 року нам сказали, що з 1 січня вже на нас «лягає» освіта. А це ж правовстановлюючі документи, тендери, договори з «Черкасигазом», налагодження харчування дітей…


Десь аж на окраїні села Хацьки Степанківської ОТГ Черкаського району серед високої трави і широкого неба знаходимо ледь помітні колії до садиби господаря Анатолія Рудя. У нього фактично немає паркану, бо ставити загороду просто не потрібно. Тут майже немає сусідів, зате є велике господарство, яке постійно потребує робочих рук. Тому господар і не на місці – його трактор лиш їде до нас від покосу. Саме цей великий клапоть землі, де пасеться худоба господаря та інших селян, і є важливим джерелом їх прибутків, благополуччя і... клопоту.

Небагата Мліївська ОТГ створила цьогоріч три комунальні заклади. У планах і перспективах - туризм 

Звісно, коли кажемо Мліїв, то насамперед у свідомості постає образ яблука, бо мова про дослідну станцію імені Симиренка, відомої на весь колишній Радянський Союз. Тут і досі ростуть яблуні з кісточок, які побували свого часу у космосі… Та зараз Мліїв – це центр новоствореної об’єднаної територіальної громади, до якої входять села Мліїв, Старосілля та Будо-Орловецька. Громада на три села має три школи, три садочки, пожежну охорону тощо. Цього року тут створені комунальні заклади «Територіальний центр обслуговування», «Мліївська дитяча школа мистецтв» та «Центр первинної медико-санітарної допомоги». У грудні в Городищенському районі відбудуться вибори і буде створено ще дві громади – з центром у Вільшані й у Хлистунівці.

А це матеріал з однієї прикольної ОТГ від колеги М. Степанова -
У Карашинській ОТГ шанують національного героя Китаю і українського композитора, оновлюють інфраструктуру і вирощують кіз 


Михайлівська ОТГ має чим похвалитися: тут вражаючий будинок культури та оновлені садочки (ФОТО)
Друга за величиною громада Кам’янщини – Михайлівська ОТГ – планує створити великий центр безпеки. Він має постати на базі вже діючої місцевої пожежної команди, яка зараз облаштована всім необхідним. Про це «Прочерку» повідомив сільський голова Василь Максименко. 

А це поїздка в район, але не за темою децентралізації, хоча, і тут децентралізація як би проходить червоною лінією.....


Село Черепин - одне з тих сіл Черкаської області, яке отримало грантову допомогу завдяки участі в проекті Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду». Проект діє на Черкащині ще з 2008 року. Зараз у Черкаській області триває його третя фаза, дія якої розпочалася з 2014 року і охоплює 9 районів. Вже не одне село на Черкащині має відновлені медичні пункти і школи, доступ до якісної води, енергозберігаюче вуличне освітлення тощо. У Черепині місцевий сільськогосподарський кооператив поповнився новою технікою, а ФАП відремонтували до невпізнання. Загалом, село покращили на 332 тисячі гривень. А в цілому в область уже вкладено тисячі доларів за програмами ЄС/ПРООН. Проте нині формат надання селам допомоги з Європи може змінитися через децентралізаційні процеси. Адже внаслідок створення ОТГ зменшиться кількість сільрад, і не всі села зможуть бути самостійними гравцями на полі завоювання грантів та перемог у проектах. Хтось виходить із положення, створюючи в селі громадські організації, які й продовжують шукати кошти для розвитку своїх сіл.

Не знаю, хто як, а я поки обираю ЧЕРЕПИН!!! Мені там було найбільше сподобалося))) А конкретно тим, що люди дуже об"єднані, мають купу ідей, а ще тут природа класна, зокрема, хатки стоять під горою. Файна місцина там.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Скелясті Буки: туристичний центр, пожежна станція і смаколики для ЗСУ

У Києві проходить міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа

Незабутній запах Львова (оповідання готувалось на конкурс “Львів. Доза. Порно”)