Швейцарські експрес-тести від коронавірусу передала двом медичним закладам черкащанка (фото)

Сьогодні два обласні медичні заклади Черкащини – онкологічний диспансер та протитуберкульозний диспансер – отримали експрес-тести на виявлення хворих коронавірусом. Сотню тестів привезла до Черкас Інна Флоріанчик, що працює у медичній галузі в Німеччині. Це не перша її допомога Черкащині. Раніше за сприяння землячки черкаська лікарня отримала універсальний УЗД апарат, Центр надання паліативної та хоспісної допомоги поповнювався новим устаткуванням на тисячі євро. Сто сьогоднішніх експерс-тестів такої високої якості коштують 1200 євро.



Інна Флоріанчик на власні очі бачила як розвивається ситуація з коронавірусом у провідній економічній державі Європи – Німеччині. Вона долучалася до обстеження громадян, тож як ніхто знає як важливо виявити вірус на початковому етапі і оперативно. Водночас, це потребує дорогих і, головне, якісних експрес-тестів. Черкаським медикам вона роз’яснила принцип дії тестів.

– Це швейцарська фармацевтична компанія Roche (читається Рош) випустила нові експрес-тести на антиген SARS-CoV-2. У даний час Рош проводить дослідження в галузі онкології, вірусології і трансплантації. Ці тести є оптимальними, особливо в тих країнах, де ресурси обмежені, вони дозволять медичним працівникам працювати за межами лабораторії, як для симптоматичних, так і для безсимптомних пацієнтів. Це дозволяє швидко діагностувати тих, хто підозрюється у переносі вірусу. Для системи охорони здоров'я пандемія залишається викликом, тому тестування продовжує залишатися важливим напрямком для багатьох країн. Тест пропонує чутливість 96,52 відсотка та специфічність 99,68 відсотка - показники базуються на 426 зразках, взятих з двох незалежних дослідницьких центрів, – розповіла Інна Флоріанчик.

У згаданих закладах дякують за тести. Кажуть, це як ніколи доречно, бо, наприклад, у протитуберкульозному диспансері часто питання по госпіталізації пацієнтів треба вирішувати зразу. А через коронавірус доводиться чекати три-чотири дні результатів тестів. Водночас пацієнти не завжди готові здавати тести за гроші, а якщо немає симптомів, то безкоштовно сімейний лікар їх на тест не направить. Окрема тема і щодо простоти використання та щодо якості тестів. Тому швейцарським тестам тут вкрай раді.

– Пацієнти, що до нас потрапляють, часто нетестовані на коронавірус і ми змушені відмовляти в госпіталізації. Адже люди можуть бути потенційно хворі на коронавірус. Їм слід проходити тестування. А це все час. Окрім того, часто хворі не мають коштів на ПЛР-тест, вони лікуються вдома або взагалі не лікуються. Починаючи з того моменту, як почалася пандемія, впала захворюваність на туберкульоз. Йде масштабне недовиявлення хворих. Вважаю, що знизилася і доступність діагностики через обмеження по пересуванню, і більше уваги тепер приділяється діагностики на коронавірус. Взагалі можна припустити, що  після пандемії коронавірусу прийде пандемія туберкульозу, – каже заступник головного лікаря черкаського обласного протитуберкульозного диспансеру Дар'я Левандовська. – Водночас тепер ми принаймні 50 пацієнтів можемо протестувати одразу, або протестувати когось з медперсоналу, хто буде в групі ризику.

Завідувач організаційно-методичним відділом обласного онкоцентру Ігор Гайдай каже, що це важлива допомога. Бо і пацієнти, і працівники закладу можуть опинитися під підозрою.

– Тести треба здавати швидко, а час коли ми довідаємося результат, спливає. Мінімум це доба, але, як правило, пізніше. Можливість визначити результат за 20-30 хвилин – це неоціненна допомога. Часто буває, що треба визначати, чи направляти пацієнта в іншу лікарню, чи залишати у нас. А паралельно з цим потрібно здавати тест на коронавірус. Ми робимо забір матеріалу, а тоді він іде в лабораторний центр в МОЗ. Інколи пацієнт після операції і йти сам не може. Повторюся, що можливість зробити експрес-тест на місці суттєво полегшить роботу і лікування, – каже Ігор Гайдай.

Водночас Інна Флоріанчик радіє, що хоча б сотню тестів вдалося надати лікарням у своїй поїздці в Україну. Каже, ця ініціатива лікарів з Німеччини по благодійництву покликана підтримати українську медицину.

–Наші економісти охорони здоров’я, соціологи, організації громадського здоров’я та особи, що приймають рішення щодо політики у галузі охорони здоров’я, не є повністю підготовленими до нової виклику пандемії. З огляду на це вирішили зробити скромну пожертву у формі експрес-тестів на антиген SARS-CoV 2 для термінової діагностики персоналу та пацієнтів Черкаської туберкульозної лікарні та онкологічного центру Черкаської лікарні. Це виключно приватна гуманітарної підтримки. Лікар із Баварії Др. Лідзба допомагає нашим колегам з Черкас не вперше. Тут немає якогось приватного інтересу, власного зацікавлення. Просто працюючи в цій сфері, лікарі бачать, як інколи важливо підтримати одне одного. Як вважає наш лікар, медичний успіх у всесвітній пандемії може бути досягнутий лише у мирній громаді, заснованій на солідарності, – наголошує Інна Флоріанчик.





 

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча

У Києві проходить міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа