Фахівці з поліцією дослідили розкрадений курган на Черкащині

Сьогодні фахівці у складі археологів та істориків за участі поліції дослідили понівечений скіфський курган під назвою «Устина могила», що на території чигиринського села Новоселиці на Черкащині. Напередодні місцеві виявили, що курган розграбований.

– З батьком та його другом, істориком Назаром Лавріненком ми поїхали Чигиринщиною. Назар Петрович показував нам старі церкви, історичні місця. Побачили з дороги насип і він нам розповів, що це курган. Ми під’їхали подивитися, піднялися на нього і я мало не впав у дірку, прикриту дошками. Там була велика шахта, але навколо не було піску, який був викопаний. Тож ми зрозуміли, що тут працювали чорні археологи. Це було вчора увечері, тож лізти присмерком у яму побоялися, щоб нікого не присипало, – розповідає черкаський десятикласник Богдан Караван.

Сам курган являє собою пагорб у формі «буханця» серед поля посеред якого викопана яма у формі колодязя глибиною до 9 метрів. У ямі залишився інвентар для копання.

Старший науковий співробітник інституту археології НАН України Дмитро Куштан зазначає, що курган – це поховальна пам’ятка, де могло бути до десяти поховань.

– Це й курган може належати до доби бронзи чи скіфського часу. Очевидно, чорні археологи шукали якісь скіфські карби. Та шанси їх знайти мізерні. Бо скіфські поховання, як правило, грабувалися сучасниками. Можливо, через місяць чи рік після поховання. Потім вони грабувалися в добу Середньовіччя. Тож думаю, що шансів щось тут знайти мало, тож, думаю, через те невідомі особи і покинули цю яму. Але, вважаю, що вони мають відповідати за скоєне. Бо цей курган знаходиться в реєстрі пам’яток місцевого значення. Тож за їх нівечення має бути кримінальна відповідальність, – каже Дмитро Куштан

Історик Назар Лавріненко викликав поліцію. Вже сьогодні всі зібралися біля ями і зафіксували порушення.

– Тенденція йде до того, що кургани все більше грабують. Скільки таких по Чигиринщині ми не знаємо. Це дуже погано, бо немає ніякого контролю за історичними пам’ятками. Хотілося б реакції з боку влади і правоохоронців. Кургани треба оберігати, поставити хоча б біля них пам’ятні знаки абощо. Це ж пам’ятка археології! Але ніде ніякої таблички, – зазначає історик.
Назар Лавріненко зазначає, що кургани цінні тим, що є «книгами про нашу минувшину, бібліотеками історії».

– Хто знає, чи не було в цьому кургані пекторалі абощо? А все це зараз іде на чорний ринок… А найвищі посадовці є клієнтами цього ринку… Прикра ситуація… – бідкається історик.

Міліція шукатиме винних, а також звертатиметься до фахівців відповідного відділу облдержадміністрації для визначення вартості завданої шкоди історичній пам’ятці, якою є ця скіфська могила



Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи. Як держава планує залучити їх до ринку праці?