Владика Іоан: «Патріотами священики МП стануть тоді, коли відмовляться від підпорядкування Москві»

Громади на Черкащині добровільно переходять під юрисдикцію Київського патріархату, а інформація про нібито захоплення Правим сектором або бандерівцями храмів Московського патріархату є неправдивою та поширюється для пропаганди «Русского мира». Про це щойно на прес-конференції в Черкасах повідомив митрополит Черкаський і Чигиринський УПЦ КП владика Іоан.

Так, на прес-конференції були продемонстровані оригінали протоколів і підписів жителів села Велика Севястянівка Христинівського району, які 12 лютого висловили недовіру священику УПЦ МП і вирішили перейти до юрисдикції УПЦ КП. На зборах був присутній голова села, який своїм підписом та печаткою підтвердив їхню легітимність.
Як зауважив Іоан, після цього прес-служба Московського патріархату поширила інформацію про те, що група людей у камуфляжній формі нібито силоміць змінила юрисдикцію сільської церкви. Насправді ж, за словами Іоана, природньо очікуючи провокацій з боку МП, селяни запросили до місця проведення зборів Самооборону, щоб вони не були зірвані тітушками, як це, наприклад, відбулося в селі Хутори.
Нагадаємо, у Хуторах 15 лютого люди так само намагалися висловити недовіру місцевому священику, але прибулі із Черкас тітушки не дали змогу провести голосування.
Іншим прикладом є збори громади села Білозір’я у жовтні минулого року, коли прибулі на збори громади священики з Черкас говорили, що вони є саме Українською Церквою і бажають утворення єдиної Помісної церкви. Цим, за словами владики Іоана, приїжджі ввели в оману місцевих селян, чим фактично зірвали голосування.
– Нині в Україні йде не широкомасштабна, а гібридна війна і церква Московського патріархату відіграє тут певну роль. Тому ми вкотре намагаємося донести до громадськості інформацію, що ніякі бандерівці з хунтою у УПЦ МП церкви не забирає. Така картинка потрібна Росії для тог, щоб в міжнародних переговорах мати аргумент, мовляв, що вони захищають свободу віруючих на території України. Та реалії інші: мешканці Черкащини, стикаючись з сепаратизмом з боку духовенства УПЦ МП та виправдання ними агресивних дій Росії, відмовляються від конфесії. Ми не втручаємося в життя парафії іншої конфесії. Люди самі обирають, куди переходити. Як правило православну конфесію міняють на православну: або на автокефальну, або на УПЦ КП, – розповів владика Іоан.
Такі переходи з однієї конфесії в іншу в УПЦ КП оцінюють схвально. І, як зауважує владика Іоан, не лише тому, що в них збільшується кількість віруючих.
– Перехід віруючих в лоно Київського Патріархату реально сприяє утворенню в Україні єдиної Помісної Православної Церкви, яка буде незалежною від іноземних політичних та духовних центрів. Перехід в Київський патріархат позбавляє іноземні центри використовувати церкву в своїх цілях проти України. Бо що ж виходить? Як показують репортажі, є священики на Черкащині ,які відверто кажуть, що не можна захищати Батьківщину і стріляти в терористів і пояснюють це хибним тлумаченням Священнописання. Ці священики підпорядковуються архієреям. Якщо вони вільно діють, то архієреї їм попускають так діяти з певною метою. Якою? На всяк випадок. Якщо сюди прийде російський чобіт, щоб такі священики могли сказати, що вони ж так чекали загарбників. І ніколи архієреї московського патріархату офіційно ніде не визнали Росію агресором, а кажуть про громадянське протистояння. Вважаю, що їх слова про патріотизм – неправда. Патріотами священики московського патріархату будуть тоді, коли вони відмовляться від підпорядкування Москві. Тому що російську зброю благословляє московська патріархія. І бути причетним до московської патріархії – це значить бути духовним співучасником агресії проти України, – зазначив Іоан.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи. Як держава планує залучити їх до ринку праці?