Виставка живопису Тетяни Кіценко та Ольги Плетінь відкрилася в Черкасах


Дві подруги, дві мисткині, закохані в свій рідний край: Тетяна Кіценко та Ольга Плетінь з Канева – вперше презентують у Черкаському художньому музеї свій творчий доробок з 50 робіт, переважно пейзажів і натюрмортів. Обидві авторки народились далеко від Канева, але обох доля різними шляхами привела у це невеличке місто з величною історією. Кіценко Тетяна Іванівна працює у районному будинку культури художником-дизайнером, а Ольга Миколаївна Плетінь – зоотехніком на сільськогосподарському підприємстві. Вони є членами спілки Канівських народних майстрів «Мистецька скарбничка». Невичерпним джерелом натхнення для художниць є канівські краєвиди. Живописні кручі, величний Дніпро, літнє буяння квітів спонукають жінок брати до рук пензля і творити.



Для творів Тетяни Кіценко характерна композиційна довершеність, тонка гра світло – повітряних нюансів. Формати її робіт різні, але здебільшого невеликі, камерні. Художниця використовує у своїй творчості різні техніки живопису: і традиційну олію, і ніжну акварель, і виразну олійну пастель. Природа у її краєвидах незмінно лірична, приязна, жива і принадна у своїй нескінченно мінливій і водночас усталеній красі, налаштовує глядача на філософські роздуми. Пейзажі Ольги Плетінь сповнені експресії, позитивної енергетики, оптимізму, тепла і світла. Художниця використовує чисті яскраві кольори, особливо полюбляючи з-поміж інших ультрамарин. Окрім пейзажів,її улюбленою тематикою є натюрморт, а особливо, квіткові композиції – завжди чарівні, живі і магнетично привабливі. В художніх образах авторки квіти – це уособлення краси і гармонії світоустрою. Картини художниці співзвучні глибинним мотивам народної творчості. У роботах Ольги Плетінь містяться архетипи, які змушують нас пригадати бабусині килимки, скрині і безтурботні дні дитинства.
Незважаючи на те, що візуальні мови у Ольги Плетінь і Тетяни Кіценко різні і автори демонструють свій власний художній почерк, свою колористику, ця виставка – їхнє спільне відчуття гармонії з навколишнім світом, зізнання в любові до свого рідного краю і, взагалі, до життя.

Виставка творів художниць у Черкаському обласному художньому музеї триватиме з 5 липня по 5 серпня 2018 року.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Особлива книга про Піднесення

В Україні з’явилася книга про перший контакт з епілепсією. Що це та як її отримати?

Бойовик Road House з Джейком Джилленхолом: автентичне жанрове кіно