ЗМІ пишуть: Марія Вівчарик 10 років відбула в радянських таборах

У Смілі на Черкащині справили дев'ятини за 92-річною Марією Вівчарик, колишньою станичною Організації українських націоналістів. Десять років вона відсиділа в радянських таборах.

- Після Нового року мама почала згасати, — розповідає син, журналіст— 60-річний Олександр Вівчарик. — Викликали лікарів, а ті казали: "Організм вичерпав свій ресурс". Вона стала слабкою, майже нічого не їла. Уранці в неділю їй стало зле. Приїхала "швидка". Лікар зробив укол, мама спитала: "Це вже все?" За годину померла.
Марія Вівчарик народилася в селі Кривеньке Чортківського району на Тернопільщині. 22 грудня 1941-го стала членом ОУН. За чотири роки її арештували співробітники КДБ. Засудили до 10 років таборів та п'яти — позбавлення громадянських прав. Покарання відбувала в Республіці Комі.
В Україну повернулася 1969 року. Оселилася в Смілі. Була серед засновників міських організацій Народного руху, Товариства політв'язнів і репресованих та Конгресу українських націоналістів. Зі своєї пенсії регулярно перераховувала гроші на потреби АТО.
Мама переживала за наших хлопців, — говорить Олександр. — За день— до смерті дивилася по телевізору новини. Вже недочувала. Перепитувала, чи ніхто не загинув. Відповів, що загиблих немає — не хотів її зайвий раз тривожити. "Слава Богу", — сказала.
Чоловік жінки Ілля Вівчарик був колишнім стрільцем УПА. Помер 2001-го. Разом виховали двох синів — Олександра та Богдана.
У мами залишилися двоє онуків — Назарій і Василинка, — додає— Олександр. — Дочекалася й правнучки Зорянки. За день до смерті подарувала їй пухову подушку.

передрук з ГПУ

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Особлива книга про Піднесення

В Україні з’явилася книга про перший контакт з епілепсією. Що це та як її отримати?

Бойовик Road House з Джейком Джилленхолом: автентичне жанрове кіно