Прикрити ПІН-код та не виказати зайвого по телефону: українців навчають захищатися від карткових шахраїв

Наприкінці травня у країні стартував черговий етап інформаційної кампанії щодо безпеки використання платіжних карток
Довгий час українці не усвідомлювали небезпеки кібершахрайства у сфері використання платіжних інструментів. У результаті легковажністьінеуважність призвели до того, що в 2016 році злочинцям вдалося зняти з карток громадян України майже 340 мільйонів гривень –учотири рази більше, ніж у 2015 році. 276 мільйонів з цієї суми – «улов» шахраїв, які телефонують своїм жертвам, представляючись банківськими службовцями, співробітниками державних установ, волонтерами благодійних організацій тощо та виманюють реквізити карток. При цьому, як показало недавнє соціологічне дослідження Gemius Україна, найчастіше зтелефонними кіберзлодіями стикаються пенсіонери. Злочинці не соромляться користуватися тим, що літні людимайже не розбираються в сучасних технологіях ібільш довірливі, і крадуть у людей похилого віку досить значні суми (особливо якщо врахувати розмір пенсій – суттєвою втратою стають навіть 100 гривень.При цьому, згідно зі статистикою банків, середній «чек» шахрая, за результатами однієї такої «телефонної афери» становить близько 1400 гривень.
Саме люди старше 55 років стали цільовою аудиторією чергового етапу інформаційної кампанії щодо безпеки використання платіжних карток: спеціально для них у рамках Національної програми сприяння безпеці електронних платежів і карткових розрахунків Safe Card, яка реалізується Українською міжбанківською Асоціацією членів платіжних систем ЄМА за підтримки Державного департаменту США, була підготовлена та випущена «Соціальна газета» для пенсіонерів, присвячена способам захисту від шахрайства.


У виданні розміщено не тільки тематичні матеріали про кібершахрайство, подані у доступній формі, а й корисні практичні поради про здоров'я, посівний календар іпсихологічний тест, якими зазвичай цікавляться люди старшого віку. Газета з кінця травня поширюється у банківських відділеннях та Центрах з надання безоплатної правової допомоги по всій Україні.
Крім того, у банках і Центрах безоплатної правової допомоги у травні з'явилися плакати, які інформують українців про способи захисту від найбільш поширених сьогодні видів шахрайства у сфері використання платіжних інструментів – телефонного шахрайства (вішинг), шахрайства в інтернеті (фішинг), захоплення готівки в банкоматі (кеш-трепінг) ізаписування магнітних даних картки + «підглядання» за введенням ПІН-коду для створення копії платіжної картки (скімінг).

«Випуск«Соціальної газети»для пенсіонерів іпідготовка інформаційних постерів стали продовженням масштабної освітньої кампанії, яку сьогодні проводить в Україні Українська міжбанківська Асоціація членів платіжних систем ЄМА. До цього у березні в Києві були встановлені 30 білбордів з рекомендаціями, як захистити від шахраїв кошти на платіжній картці, а наприкінці зими з'явилися тематичні плакати в Київському метрополітені», – коментує проведення інформаційної кампанії Раїса Федоровська, керівник ЄМА Академії.


Довідка
Safe Card: Національна програма сприяння безпеці електронних платежів та карткових розрахунків
Проект стартував в Україні 1 жовтня 2016 року і триватиме до 30 вересня 2017 року.
Програма передбачає комплекс заходів та активностей Асоціації ЄМА, медіа, учасників платіжного ринку й державних органів за п’ятьма напрямками протидії:
підвищення обізнаності громадян України про ефективні способи захисту власної інформації та правила безпечного використання платіжних карток, електронних платежів і банкоматів;
удосконалення кримінального законодавства України у сфері неправомірного обігу засобів платежу та приведення його у відповідність світовим стандартам з урахуванням актуальних видів карткових і платіжних злочинів;
удосконалення системи оперативного отримання й перевірки правоохоронними органами інформації про злочини з платіжними картками, електронними платежами та в банкоматах;
удосконалення взаємодії між банками, патрульною поліцією, кіберполіцією і слідством при розслідуванні та протидії злочинам із платіжними картками, електронними платежами та в банкоматах;
підвищення поінформованості суддів і прокурорів про схеми здійснення злочинів із платіжними картками, Інтернет-платежами та в банкоматах, аналіз судової практики і формування рекомендацій із кваліфікації карткових та платіжних злочинів.
У рамках Програми проводяться соціологічні дослідження, розробляються інформаційні матеріали, створюються міжвідомчі робочі групи тощо.
Проект впроваджується за підтримки Державного департаменту США і координується Українською міжбанківською асоціацією членів платіжних систем ЄМА.
ЄМА
Українська міжбанківська Асоціація членів платіжних систем ЄМА (ema.com.ua) створена в 1999 році для того, щоб зробити використання безготівкових платіжних інструментів і технологій при розрахунках і кредитуванні в Україні невід’ємним елементом фінансової культури, таким же зручним, як і у країнах Великої сімки та Європейського союзу.
Асоціація передає накопичений досвід використання безготівкових платіжних інструментів, експертну статистичну й аналітичну інформацію клієнтам банків і ЗМІ, формуючи впевненість у зручності й безпечності безготівкових розрахунків.
Разом з регуляторами ринку Асоціація ЄМА формує законодавчу і нормативну основу роботи платіжного ринку. Протягом 15 років створено та адмініструється єдина в Україні міжгалузева онлайн-система обміну інформації про платіжне і кредитне кібершайхраство, налагоджена співпраця з правоохоронними органами.
З 1 жовтня 2016 року по 30 вересня 2017 року Асоціація ЄМА є координатором Національної програми сприяння безпеці електронних платежів та карткових розрахунків SAFE CARD, яка реалізовується в Україні за підтримки Державного департаменту США.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

В Україні з’явилася книга про перший контакт з епілепсією. Що це та як її отримати?

Особлива книга про Піднесення

Бойовик Road House з Джейком Джилленхолом: автентичне жанрове кіно