Слабка ланка

Унаслідок господарської діяльності людини на Черкащині фактично зникає степ. Щоб знайти шматочок степу, їдемо у Канівський природній заповідник – унікальний і єдиний такий заповідник на 5 центральних областей України. Він один з найстаріших заповідників в Україні, який створений 1923 року. Площа 2027 гектарів. Заповідник є структурним підрозділом Київського національного університету імені Тараса Шевченка, функції якого полягають в охороні унікальних природних комплексів лісостепу, збереження біорізноманіття, спостереження за зміною природних процесів.

Ви ж пам’ятаєте ще зі шкільних років повість Гоголя «Тарас Бульба»? Значне місце там відводилося степу: «Степ що далі, то все прекрасніше… Нічого в природі не могло бути краще. Вся поверхня землі представлялася зелено-золотим океаном, по якому бризнули мільйони різних квітів…» Захоплювалися степом і поети, зокрема, в Олександра Олеся є однойменний вірш, де він порівнював степ з морем. Сьогодні відшукати хоч шматочок степу не так просто. Його переорюють і засаджують ріпаком чи соняшником, або лісом, чи навіть забудовують… І така тенденція не лише на Черкащині, а й по всій Україні. Степ не захищений як слід законодавчо, хіба що в рамках заповідників, та з початку дії безвізу захисники природи сподіваються на уважніше ставлення до природи, на охорону такої екосистеми як степ та всієї його рослинності.

– Ми входимо в Євросоюз, а це передбачає імплементацію законодавства. До слова, в Європі жорстке екологічне законодавство. І це означає стале збереження того, що ми маємо. Не можна перетворити Україну в суцільне розоране поле. На щастя, дещо починає змінюватися. Має бути збільшення певного відсотку природоохоронних територій. І нам слід шукати ті ділянки, де природа збереглася, і задокументовувати їх. І нерозорані ділянки теж потрібні, бо там є цінні рослини, живуть комахи і ссавці. Це все потрібне для розвитку екосистеми, – зазначає кандидат біологічних наук Олена Вашека, яка приїхала з колегами та студентами на польову практику до Канева.

Детальніше читати ТУТ.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

За велосипедом у Чернігівську область? Де в Україні найдешевші велосипеди та електросамокати та який на них попит

Чому зростає популярність оренди житла в Україні: дослідження DIM.RIA та Rozmova?

Навчання організувала команд VoxCheck у співпраці з Google News Initiative