На цьогорічне Водохреще на річці Тясмині в Смілі молилися священики аж двох парафій

Освячення води у Тясмині і купання на Богоявлення Господнє стало своєрідною візитівкою Сміли. Адже завдяки митрофорному протоієрею, отцю Михайлу Шевчуку (парафія Різдва Івана Хрестителя УАПЦ) це дійство набуло такого розмаху, що до міста цього дня повертаються заробітчани і їдуть гості з навколишніх міст і сіл. От і 19 січня людей було стільки, що почав загрозливо тріщати лід.


Незважаючи на робочий ще й холодний день, на берег Тясмина в районі міського пляжу прийшло не менше тисячі смілян і гостей міста. Протоієрей Михайло Шевчук провів водосвятний молебень, під час якого використовувалися трійці. Їх він занурював у річку, закликаючи благодать Духа святого на воду і за традицією першим у неї після молебня увійшов.



 Після священика силу свого духу випробовували десятки людей, занурюючись у крижану освячену воду.



На цьому місці на свято Богоявлення отець Михайло Шевчук проводив водосвятний молебень уже вдесяте. До того – три роки на річці Сріблянці. Тобто, цього року він заходив у воду на Водохреще 13-раз поспіль. За цей час біля нього утворився гурт однодумців. Відпрацьований і механізм підготовки до свята. Дружні стосунки склалися з працівниками місцевої рятувальної станції. Тож священик дає їм пальне, а вони вирізають ополонку і встановлюють вирізаного з криги хреста. Цього разу він теж за народним звичаєм був облитий буряковим квасом. 

А військовослужбовці місцевої військової частини допомагають у приготуванні кулішу і чаю. Отець Михайло, як військовий капелан, тісно з ними спілкується. Тож і цього разу, як і в попередні роки, громада парафії УАПЦ закупила тушонку, крупу, чай а військовослужбовці усе приготували, привезли на святкування в термосах і пригощали усіх охочих.


Після водосвятного молебню отця Михайла, до місця проведення святкування прибув і священик місцевої парафії Київського патріархату отець Богдан. З ним був і голова церковної громади храму мучениці Євгенії, народний депутат України Сергій Рудик. Підтягнулися і представники місцевої влади. Отець Богдан теж провів молебень.

Варто наголосити, що святкування в Смілі продемонструвало не лише силу духу смілян, а й, на жаль, відсутність у декого не лише релігійної – звичайної людської культури. Під час водосвятного молебню отця Михайла дехто дозволяв собі голосно розмовляти, а одна літня жіночка в купальнику закликала скоротити, так би мовити, програму, бо їй уже зимно…

А отець Богдан узагалі промовляв молитву дивлячись не лише на хреста, а й на спини тих, що йшли саме в цей час у воду.

Було також іще непорозуміння, коли з чийогось наказу призупинили роздачу кулішу. Мовляв, давайте почекаємо депутата.

– Я змушений був втрутитися, – каже отець Михайло Шевчук. – Куліш і чай організувала наша громада, а не Рудик. Депутат повідомив у місцевій газеті, що цього року у нього буде десяте ювілейне купання на Водохреще, і з цього приводу він частуватиме присутніх рибною юшкою, кулішем і чаєм. Нічого цього особисто я не бачив. Усе було наше, хіба що цукерки і печиво привіз народний депутат.

Як би там не було, Сергій Рудик таки дійсно зайшов у освячені отцем Михайлом студені води Тясмина, а тоді повідомив представникам ЗМІ, що ще жодного разу після такого купання не застудився і взагалі долучив до занурення на Водохреще не одного свого товариша.


Олександр ВІВЧАРИК,
Фото автора і Максима Дубинського

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Особлива книга про Піднесення

В Україні з’явилася книга про перший контакт з епілепсією. Що це та як її отримати?

Бойовик Road House з Джейком Джилленхолом: автентичне жанрове кіно