Смілянин небезуспішно розробляє нові системи діагностики раку

В Україні над проблемами боротьби з онкозахворюваннями працюють вже не один десяток років. Тож є свої власні напрацювання та здобутки. Серед робіт останніх років, зокрема, можна виділити цікавий цикл праць молодих вчених: „Компоненти сигнальних шляхів клітини як потенційні мішені для терапії та біомаркери для діагностики пухлин”.

Автори циклу наукових праць, молоді науковці: О. Балинська, А.Єршов, В.Косач, О.Скороход провели велику за обсягами роботу, результати якої можуть бути використані в тому числі для подальших досліджень у даному напрямку. До речі, Олександр Скороход – наш земляк зі Сміли. Він закінчив Києво-Могилянську академію, кандидат біологічних наук, автор двох молодіжних романів „Всесвіт” та „НеЗвичайна професія”, постійно буває на малій батьківщині Черкащині, пропагує здоровий спосіб життя та розвиток творчих здібностей.

Усі дослідження, об’єднані у циклі праць, було виконано на базі двох відділів Інституту молекулярної біології і генетики НАН України (Київ). У роботах відображені результати пошуку та характеристики нових білків-партнерів відомих на сьогодні онкомаркерів. Окрім того, авторами роботи було виявлено та охарактеризовано онкогенні властивості білка CHI3L1 (хітиназа 3-подібного білка 1), що дозволило розробити новий підхід до розпізнавання різних форм гліобластом, – одного з найагресивніших типів пухлин головного мозку, а відтак дасть змогу проводити ефективнішу терапію.

Отримані результати можуть допомогти у створенні нових високоефективних систем діагностики пухлин молочної залози та головного мозку.

У своїх роботах науковці застосували цілий арсенал найсучасніших молекулярно-біологічних технологій: клонування генів селектованих білків, створення стабільних клітинних ліній, отримання моноклональних антитіл, конфокальну мікроскопію, інтракраніальна імплантація клітин до мозку щурів тощо.

До циклу наукових праць „Компоненти сигнальних шляхів клітини як потенційні мішені для терапії та біомаркери для діагностики пухлин” включено 86 публікацій, з яких 17 статей та тези 69 доповідей у збірниках матеріалів з’їздів і конференцій. Даний цикл – це  закінчена наукова робота, яка виконувалася протягом 6 років (з 2008 по 2014 роки). Її подано на здобуття Премії Верховної Ради України для молодих учених 2015 року.

Продовження досліджень у даному напрямку, окрім прикладного значення, відкриває значні перспективи для розуміння фундаментальних механізмів пухлиноутворення. А це, в свою чергу, у майбутньому, дасть можливості створити нові тест-системи та нові терапевтичні агенти проти раку.
Олександр ВІВЧАРИК

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи. Як держава планує залучити їх до ринку праці?