Дві квартири, дві машини і безробіття не стануть на заваді субсидії



«Урядом прийнято постанову, яка суттєво спрощує процес надання субсидії та збільшує кількість тих, хто має на неї право. Усі користувачі житлово-комунальними послугами вже почали отримувати бланки заяви та декларації, які вони мають заповнити та подати до органів соцзахисту з 1 травня, якщо претендують на субсидію», - роз’яснює численним відвідувачам заступник директора департаменту – начальник управління соціального захисту населення Соснівського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Литвинович Валентина Іванівна. 


Постановою знято ряд обмежень на отримання житлової субсидії. Якщо раніше відмовляли споживачам, які здають житло у найм, мають дві квартири, два автомобілі, кошти на депозитах чи земельну ділянку, то тепер це не перешкода для отримання пільги. Так само, як і наявність у сім’ї осіб працездатного віку, які ніде не навчаються і не працюють, і при цьому не зареєстровані в органах зайнятості. 

А от тим, хто за останній рік придбав щось або оплатив послугу у розмірі більш ніж 50 тисяч гривень, субсидію не призначають. Проте і тут є свої нюанси, адже такою великою може бути витрата на лікування. Тоді відповідне рішення прийматиме спеціальна комісія.

Для нарахування субсидії у споживача не мають права вимагати жодних документів, окрім заяви на її призначення та декларації.

Кожен рядок цієї декларації має бути заповнений, це дуже суттєво, адже обрахунок проводиться без споживача. Обов’язково треба вказувати телефон, щоб можна було зв’язатися з особою.

Якщо виникають труднощі із заповненням документів, то вам допоможуть в органах соціального захисту за місцем проживання. Саме в місцевих управліннях можна вирішити й інші питання, а на гарячу урядову лінію, яку чомусь так полюбляють споживачі, варто телефонувати тільки у крайньому випадку.

Субсидія відтепер надаватиметься на 12 місяців, а не лише на опалювальний період. Якщо пільга вже призначена, а у її отримувача змінився склад сім’ї чи доходи, він у місячний термін має повідомити про це органи соцзахисту. Інакше буде зобов’язаний повернути виплачену суму у подвійному розмірі.

Двадцять чотири мільярди гривень закладено у бюджет на виплату житлових субсидій населенню. Зі зростанням тарифів на комунальні послуги пільг на їх сплату потребуватиме більше людей, і вже зараз фахівці органів соціального захисту працюють понаднормово, щоб бути готовими розглянути усі заяви.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

За велосипедом у Чернігівську область? Де в Україні найдешевші велосипеди та електросамокати та який на них попит

Чому зростає популярність оренди житла в Україні: дослідження DIM.RIA та Rozmova?

Навчання організувала команд VoxCheck у співпраці з Google News Initiative