Ліховий озвучив майбутні зміни в шевченківському музеї (ФОТОРЕПОРТАЖ)

До 22 травня, дня перепоховання Кобзаря на Чернечій горі, у музеї Шевченка в Каневі планують оновити «вхідну групу»: відкрити стелю, настінні розписи та все те, що було зроблено відповідно до архітектурного задуму архітектора Василя Кричевського.
Кошти, потрібні на усе це, будуть шукати в меценатів.

– І нам потрібна людина, яка розуміє виклики часу, бо минулий рік ми втратили щодо оновлення експозиції. Ми не побачили Шевченка в ювілейний рік у цьому музеї. Але добре, що хоча б прибраний той камінь із середини музею, – сказав перший заступник міністра культури України Ігор Ліховий, маючи на увазі так званий величезний наріжний камінь, який, за задумом Лариси Скорик (очільниці реставраційних робіт у музеї часів Президента Януковича, – ред.), мав прикрашати експозицію і стояв серед зали. 
Ліховий сказав планувати роботу так, щоб він більше не чув від людей, що експозиція їм не подобається.
Також окремо Ліховий зазначив, що вже пройдені всі суди і вирішується питання про передачу у власність до Шевченкого національною заповідника готелю під Чернечою горою.
Голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко підтримав думку Ліхового, що нині в музей важливо повернути дух української світлиці.
Він пообіцяв тримати на контролі питання щодо реекспозиції музею та допомогти віднайти кошти на це.
До речі, реекспозицією займатиметься художник-монументаліст Анатолій Васильович Гайдамака, який вже передав заступнику начальника управління культури Черкаської ОДА Миколі Суховому деякі ескізи та креслення.
Анатолій Гайдамака робив десятки музеїв і не лише в Україні.
– Із музею викинуті експонати, яких і так небагато. Зате тут купа картинок і фотографій. Та я не хочу бачити картинки. Я хочу бачити Шевченка. І прикро, що до оновленого Ларисою Скорик музею деякі його працівники вже звикли. Очевидно, одна з небагатьох, хто розуміє, що таке експонати та як їх експонувати, це – Зінаїда Тархан-Береза, – сказав Анатолій Васильович.
При цьому він зауважив, що не робив би акцент на мультимедіа, як це зараз прийнято в деяких сучасних музеях.
– Мультимедіа – це як атракціони. Комп’ютери ставлять, коли немає експонатів, – сказав Анатолій Гайдамака.
 













Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

За велосипедом у Чернігівську область? Де в Україні найдешевші велосипеди та електросамокати та який на них попит

Чому зростає популярність оренди житла в Україні: дослідження DIM.RIA та Rozmova?

Навчання організувала команд VoxCheck у співпраці з Google News Initiative