Чим відрізняється новий порядок надання житлових субсидій від старого?


На сайті Уряду оприлюднено постанову Кабінету Міністрів України № 106 від 28.02.2015 «Про удосконалення порядку надання житлових субсидій», яка набирає чинності з 1 травня 2015 року.

Чим відрізняється новий порядок субсидій від старого роз’яснює заступник начальника управління соціального захисту населення Соснівського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Матвійчук Наталія Миколаївна.

Постановою затверджено спрощену форму бланків заяви про призначення житлової субсидії та декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

В Постанові зазначено, що підприємства, що надають послуги з газопостачання, електропостачання та централізованого опалення, повинні забезпечити до 15 квітня та до 1 листопада 2015 року виготовлення зазначених бланків і доставку їх споживачам.

Для удосконалення порядку надання житлової субсидії Постановою також затверджено зміни, що вносяться до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.11.1995 № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» (далі - Порядок).

Основні зміни, що вносяться до Порядку:

Призначення субсидії відбуватиметься на підставі лише двох документів - заяви та декларації (скасовується необхідність надання довідок про доходи, у тому числі й працюючих осіб).

При цьому запроваджуються спрощені форми заяви та декларації про доходи і витрати осіб для звернення за субсидією.

Запроваджується принцип призначення субсидії на підставі задекларованих даних заявником.

При цьому перевірка достовірності цих даних здійснюватиметься органами соціального захисту вже після призначення субсидії, шляхом здійснення запитів до відповідних органів, установ та організацій.
Скасовуються всі обмеження щодо майнового стану осіб, які звертаються за призначенням субсидій, крім здійснення одноразової дорого вартісної покупки (на суму понад 50 тис. гривень):
 - наявність у власності двох житлових приміщень;
 - наявність у власності двох автомобілів;
 - наявність у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку як безробітні;
 - здача в найм житлового приміщення;
 - здійснення покупки товарів, робіт та послуг (у тому числі оплата медичних послуг та навчання) на суму понад 10 прожиткових мінімумів;
Запроваджується надання субсидії на 12 місяців, а не опалювальний період як раніше.
Встановлюється автоматичний принцип надання субсидії на новий період (скасовується необхідність повторного звернення до органу соціального захисту населення для призначення субсидії на новий період у разі відсутності змін).
Всі члени домогосподарства дають згоду на обробку персональних даних про сім’ю, доходи, витрати, що необхідні для призначення житлової субсидії.
У разі зміни обставин, які можуть вплинути на отримання житлової субсидії (зміни у складі зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, зміни у переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, про купівлю товарів або оплату послуг) заявник зобов’язується у місячний термін повідомити орган соціального захисту населення.
Якщо подано неповні чи недостовірні відомості про доходи та витрати зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб може бути відмовлено в призначенні субсидії або припинено її надання. У такому разі заявник зобов’язується повернути надміру перераховану (виплачену) суму субсидії у подвійному розмірі.
Постанова Кабінету Міністрів України № 106 від 28.02.2015 http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/106-2015-%D0%BF

ЗАЯВА про призначення житлової субсидії

ДЕКЛАРАЦІЯ про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи. Як держава планує залучити їх до ринку праці?