У війні на Донбасі серед найвідважніших - сміляни



Петро Порошенко вручає зірку Героя України Сергієві Шапталі
Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет провів зустріч з бійцями, які проявили героїзм в обороні України у війні на Донбасі, та нагородив їх медалями „За жертовність і любов до України”. Це сталося 11 березня у приміщенні Синодальної зали Київської Патріархії в Києві.

Кандидатури для нагородження обирали та затверджували на нарадах у батальйонах самі вояки. А це бійці батальйону Національної гвардії імені генерала Кульчицького та Добровольчого українського корпусу „Правий сектор”. Зустріч і нагородження бійців, які заради зустрічі зі Святійшим Патріархом прибули з передової, стала можливою завдяки сприянню Благодійного фонду „Героїка”, який опікується забезпеченням бійців. Цікаво, що серед нагороджених троє добровольців з невеликої Сміли. Один з них – Юрко Фартушний.
оцей зосереджений юнак у смугастій тенісці Юрко Фартушний на семінарі в липні 2013 року

Особисто для мене то була радісна новина. Адже я давно знаю Юрка. Свого часу він був серед тих, хто творив у Смілі осередок Спілки Української Молоді. Фартушний вирізнявся особливою відданістю справі, енергійністю, доброзичливістю і надзвичайним патріотизмом. Ми з ним не раз спілкувалися на різні теми, і мене завжди дивувала обізнаність цього юнака, його оптимізм і глибина суджень. А ще він постійно був у вирі подій, завжди був з тими, хто потребував допомоги. Мабуть не випадково вивчився на юриста. Працював у Києві, брався за справи, які потребували не просто знань – мужності. Приміром, коли, треба було обстоювати право на повноцінне функціонування української мови. От до такого дожилася Україна за Януковича. Не дивно, що став активним учасником Київського Майдану. А з початком воєнних дій на Донбасі пішов добровольцем на захист України.
А це Юрко Фартушний воїн на похороні побратима в липні 2014 року

Хто не знає Юрка Фартушного, той би здивувався, навіщо це хлопцю, що виріс без батька, котрий абсолютно не є військовою людиною і не вирізняється могутньою статурою. Зрештою, у нього маленький син. Та хто знає Фартушного, той знає і те, що інакше він вчинити не міг. Єдине чого боявся – щоб про його перебування на фронті не дізналася мати. Та згодом довелося зізнатися, і вона зрозуміла сина.

Я бачив Юрка влітку минулого року на похоронах загиблого під Щастям легендарного смілянина Євгена Войцехівського. То була зовсім інша людина. Зовні той самий Юрко, але щось невловиме робило його іншим: старшим, мудрішим, впевненішим. І от – нагорода; насамперед, від бойових побратимів. Адже то вони обрали його, вважаючи достойним відзначення.
Його відвагу і самовідданість відзначили і товариші, і Патріарх Філарет

Нагороджуючи бійців, Святійший Владика сказав, що Україна переможе у цій війні, адже є люди готові йти на смерть за неї і за своїх рідних, керуючись заповіддю Христа – „Немає більшої любові, як хто душу свою покладе за ближніх своїх”.

Дякуючи Святійшому Владиці військовослужбовець уже Національної гвардії, а не доброволець, Юрій Фартушний сказав: „Наша війна за визволення України від російського окупанта дійсно народна, адже народ воює, народ допомагає армії всіма сила. Але і Церква не відступає від свого народу. Українська Православна Церква Київського Патріархату дбає про воїнів”. І наголосив, що сподівається колись передати цю нагороду своєму синові. 

До речі, не так давно ще одного смілянина відзначив Президент України Петро Порошенко. Це полковник, командир 128-ї Мукачівської гірсько-піхотної бригади Сергій Шаптала. Безпосереднього з рук Президента він отримав звання Героя України та орден Золота Зірка за проявлений героїзм у боях під Дебальцевим. Його бригада протягом шести місяців успішно боронила це місто.

Упевнений, ще не один смілянин буде відзначений у російсько-українській війні. Сама назва зобов’язує…

Олександр ВІВЧАРИК,

Сміла 
Фото автора і з відкритих джерел Інтернету

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

За велосипедом у Чернігівську область? Де в Україні найдешевші велосипеди та електросамокати та який на них попит

Працевлаштування осіб із тимчасовим захистом: скільки українців офіційно працюють за кордоном та у чому складнощі

Чому зростає популярність оренди житла в Україні: дослідження DIM.RIA та Rozmova?