Пам’ятник Героям Небесної Сотні у Смілі поставили там, де проходив місцевий Майдан



Незважаючи на робочий день, 20 лютого в центрі Сміли просто біля Будинку рад зібралися сотні людей. Серед них були і студенти місцевого техніку харчових технологій, і школярі, і посадовці, і пенсіонери, загалом усі небайдужі сміляни, які змогли того дня відірватися від щоденних справ. Люди зібралися, щоби вшанувати пам’ять Героїв Небесної Сотні. А місцева громадська організація „Територія гідності” до цієї події приурочила урочисте відкриття пам’ятного знаку Небесному воїнству.
Постав він там, де рік тому щодня збирався місцевий Майдан, з якого представники Смілянщини рушали на Майдан у Києві; там, де збирали кошти і речі для протестувальників у Києві, де боролися за очищення Сміли від тіней минулого. З останнім вдалося не дуже, адже навіть встановлення пам’ятного знаку наштовхнулося на протидію декого з вічновчорашніх. Однак, ініціативу активістів, яких очолює непосидючий Анатолій Терещенко, підтримав міський голова Вадим Решетняк, міський виконавчий комітет. До збору коштів підключилися небайдужі. Не залишилися осторонь і місцеві підприємці, посадовці. Допоміг той же Вадим Решетняк, народний депутат України Сергій Рудик, директор ТОВ "Агро-Рось" Володимир Семинога, адміністрація місцевого ринку… Отак спільними зусиллями і встановили на честь полеглих героїв символічний козацький хрест.



Монумент вдало вписався в ландшафт. Він суворий, лаконічний і ґрунтовний. Покривало з нього знімали родичі загиблих майданівців і тих, хто поліг на Донбасі. Напередодні відкриття пам’ятного знаку там загинув ще один смілянин Андрій Горбенко. Тож довелося тут таки збирати гроші його родині на похорони…
Пам’ятний знак освятили представники трьох церков: УАПЦ, УПЦ КП і греко-католицької церкви. Представників московського патріархату не було. „Чому”? – запитав я в організаторів заходу.
– Ми раніше їх запрошували на наші акції, вони не йшли. Тож перестали запрошувати, – була відповідь.

Як би там не було, та захід пройшов на одному диханні. Вражала єдність людей, згуртованість, розуміння мети і щирі сльози за загиблими. Тож дуже схвально присутні зустріли палку, щиру і пронизливу промову Анатолія Терещенка, який, зокрема, сказав:
– Кожен із нас вибирає по собі – брати в руки меч, чи згинати спину в лакействі, жертвувати життям, чи плазувати перед злодіями. Вони (Герої Майдану) зробили свій вибір і залишилися на Майдані… залишилися навічно.
Чому ми встановлюємо хрест і чому на цьому місці? Тому, що Майдан – це був відроджений із забуття століть прояв вічового права, прояв козацького лицарства і мужності. Тому що до сьогодні важко знайти раціональне пояснення того, як нам вдалося відстояти Майдан у Києві в ніч з 18 на 19 лютого минулого року, крім як захистом мільйонноголосих молитов, які усі ви всю ніч читали, із завмиранням серця вдивляючись в екрани телевізорів, вишукуючи смілянські прапори і наші постаті на Майдані… То який іще символ має стояти тут, на цьому місці і нагадувати всім нинішнім і майбутнім поколінням слуг народу, завдячуючи кому вони сьогодні влада держави Україна, а не холопи московського недоімператора?

лідер ГО „Територія гідності” й ініціатор встановлення пам’ятного знаку Анатолій Терещенко переконаний, що на прикладі Небесного воїнства потрібно виховувати у молоді гордість за свою націю і жертовність



Олександр ВІВЧАРИК,
Сміла
Фото автора

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Чому зростає популярність оренди житла в Україні: дослідження DIM.RIA та Rozmova?

За велосипедом у Чернігівську область? Де в Україні найдешевші велосипеди та електросамокати та який на них попит

Навчання організувала команд VoxCheck у співпраці з Google News Initiative