Виділення землі: піклування про бійців АТО чи породження соціальної несправедливості?



Сьогодні на Черкащині майже тисяча військовослужбовців та працівників правоохоронних органів включені в списки на отримання земельних ділянок. Про це на координаційній нараді в облдержадміністрації повідомив в. о. начальника Головного управління Держземагентства у Черкаській області Дмитро Мироненко.

Основною ж проблемою він назвав бажання більшості заявників отримати ділянки в межах населених пунктів області, особливо в межах Черкас.

– Проте органи місцевого самоврядування відмовляють з різних причин. Так виконком Черкаської міськради повідомив, що розгляд питання затвердження учасникам АТО можливий тільки після затвердження плану зонування території міста, що на даний час в розробці. Також відмова є в тому, що багато учасників АТО не проживають на території, де просять виділення землі, – зазначив Дмитро Мироненко.

Проблема й у тому, що не всі учасники АТО мають відповідні посвідчення.

– Надходять скарги, що відповідні органи через це не можуть розпочати оформлення земельних ділянок. Тому ми прийняли відповідні рішення і домовилися з військкоматом, що до того, як буде наданий документ учасника антитерористичної операції, військовослужбовцям видадуть тимчасові довідки. І на основі довідок держкомзем починає приймати рішення на оформлення земельних ділянок, – зауважив голова ОДА Юрій Ткаченко.

У цілому ж на сьогодні 218 учасників АТО звернулися в Головне управління Держземагентства. Фахівці управління задовольнили усі звернення та видали 218 дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо виділення земельних ділянок.

Як поінформував Дмитро Мироненко, 63 особи вже отримали у власність земельними ділянки загальною площею 36,8 га у межах Звенигородського, Канівського, Маньківського, Монастирищенського, Смілянського, Уманського, Черкаського, Чорнобаївського, Шполянського районів та одну земельну ділянку у адмінмежах Єрківської селищної ради. Жодної заявки не надійшло по Городищенському, Камянському та Лисянському районах. Очільник обласного управління Держземагентства припустив, що це може бути пов’язано з поганою роз’яснювальною роботою в районах.

Тут таки учасники наради – керівники останніх трьох згаданих районів – пояснили голова ОДА ситуацію: мовляв, зв'язок з військкоматами підтримують і тримають питання на контролі, тож готові розглядати варіанти по виділенню землі військовим.

Також присутня голова облради Валентина Коваленко зазначила, що є випадки, коли люди скаржаться про видачу їм непридатної для ведення сільськогосподарської діяльності земель. А товаровиробники не хочуть віддавати учасникам АТО хорошу землю.

За словами керівника обласного Держземагентства, з такими товаровиробниками проводиться робота.

– Звісно, усі хороші площі земель передані в орденку підприємцям. Вихід наступний: з товаровиробниками голови районів проводять роботу і товаровиробники дають дозволи на вилучення сільськогосподарських ділянок. Але, звісно, неохоче, виставляючи умови, що люди повинні зразу з цим же підприємцем укласти договір на оренду цієї землі. Звісно, виникає соціальна напруга… – визнав Дмитро Мироненко.

Земель катастрофічно не вистачає

Власну думку щодо виділення земель учасника АТО висловив міський голова Черкас Сергій Одарич.

– Ця роздача земель породжує соціальну несправедливість і корупцію… В нас в міськвиконкомі проводилася нарада, то голова відповідної комісії казав, що є багато фіктивних заяв. Тобто, людина ставить штамп і виїжджає кудись. Крім того, я б радив таки лише на основі посвідчення учасника бойових дій надавати земельні ділянки, бо усім відомо, скільки було випадків щодо «липових» чорнобильців. Щодо соціальної несправедливості. Воює людина з Городища і Черкас. І обидва отримують десять соток землі. В Городищі ця земля коштує 10 тисяч гривень, а в Черкасах – 200 тисяч. Чому ми ділимо цих людей, надаючи їм блага різної цінності? – зазначив Сергій Одарич.

Крім того, він нагадав ситуацію, яка вже мала місце в Черкасах, коли виходячи з благих намірів, надавалися землі педагогам.

– Поїдьте на Луначарку в напрямку Руської Поляни. 20 років тому, виходячи з благих намірів, там віддали ділянки педагогам. Що ми бачимо? За 20 років побудувалося відсотків тридцять. Немає нормальних доріг, водогону… Тобто, два десятки років стоїть земля… Люди ,що побудувалися, не мають нормальної інфраструктури. Те ж саме і нині. Можливо, лише 10% учасників АТО зможуть побудуватися. Я б радив наступне: якщо держава хоче віддячити людям, що ризикували життям, то нехай надасть їй матеріальну винагороду. Якщо державу не виходить переконати в цьому, то наша пропозиція: визначити один чи два масиви поруч Черкас, щоб підвести туди інфраструктуру і там забезпечити умови для будівництва. на жаль, в межах міста таких масивів немає, – зазначив Сергій Одарич.

Проте, вислухавши його, Юрій Ткаченко зауважив, що хоч у місті немає можливості виділити землю, та в районах така можливість є. Тож все таки порадив керівництву районів звернути більшу увагу на це, а фахівцям – провести інвентаризацію, щоб бути готовим виділяти людям землю.

– Але я погоджуюся, що треба врахувати і те, що до землі, де людина хоче будуватися, має підводитися певна інфраструктура і щоб це було сплановано, інакше буде Шанхай. По Черкасах – хотів би, щоб чітко було визначено, коли і як військовослужбовці зможуть отримати місце. Та треба проводити і роз’яснювальну роботу, щоб військові розуміли, що на будівництво їм треба буде витрачати значну суму коштів і враховували свої можливості. Або це має бути будівництво соціального житла, щоб сказати людям, що є такий варіант і держава про них піклується, – підсумував Юрій Ткаченко.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи. Як держава планує залучити їх до ринку праці?

Навчання організувала команд VoxCheck у співпраці з Google News Initiative