Як і хто надає статус УБД особам, які брали участь у проведенні антитерористичної операції?



Постановою Кабінету Міністрів України від 11 серпня 2014 р. № 326 утворена Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції.

«Саме ця структура акумулює інформацію про всіх учасників АТО - бійців регулярної армії та добровольчих батальйонів, поранених, загиблих. Держслужба в справах ветеранів війни та учасників АТО - єдиний орган, який надає довідку кожному персонально для отримання посвідчення учасника бойових дій (УБД)», - інформує заступник директора департаменту – начальник управління соціального захисту населення Соснівського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Валентина Іванівна Литвинович.  

Посвідка УБД відкриває широке поле пільг – від безкоштовного проїзду в транспорті, суттєвого зменшення комунальних платежів до отримання житла.

Голова новоствореної Держслужби в справах ветеранів війни і учасників АТО - Деревянко Артур Валентинович стверджує, що проблем із видачею довідки на отримання статусу учасника бойових дій у служби немає.

Механізм надання цього статусу наступний.

Боєць - учасник АТО повинен мати ідентифікаційний код і паспорт, дві фотокартки - і з таким набором документів прийти до командира. Той, у свою чергу, мусить не зволікаючи зробити все, щоб документи потрапили у відомчу комісію - відповідно, Міноборони, МВС чи Нацгвардії. Такі первинні комісії створено, вони працюють із документами й знають, де, коли, в якому місці АТО була залучена людина. Але первинні документи, наголошують в Держслужбі в справах ветеранів війни і учасників АТО, повинна готувати військова частина, стройова частина і сам учасник АТО.

Відтак щотижня відбувається засідання міжвідомчої комісії за участі представників усіх силових структур, що беруть участь в АТО; Антитерористичного центру, а також представників громадських організацій, Комітету із прав людини - вони контролюють, як комісія виносить рішення.

Чергове засідання міжвідомчої комісії з питань розгляду матеріалів про надання статусу учасника бойових дій особам, які брали участь у проведенні антитерористичної операції, відбулося 11 грудня 2014 року. Засідання пройшло під головуванням Голови Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Артура Дерев’янка.

Станом на 11 грудня 2014 року на розгляд комісії було внесено 5149 справ, розглянуто під час засідання 5109 справ. Членами комісії прийнято рішення з надання статусу учасника бойових дій 4938 особам, які брали участь у проведенні антитерористичної операції. Матеріали на 152 осіб з певних причин направлено на доопрацювання.

Створений і наповнюється Єдиний реєстр учасників АТО. Основна функція Реєстру - інформативна. Коли в цю базу даних потрапляє учасник АТО, вже відомо з якого він регіону, де прописаний, де мешкає його родина. Реєстр потрібен для того, щоб кошти на пільги, які держава повинна виплачувати бійцям, раціонально розподілялися по регіонах.

16 грудня комісія управління соціального захисту населення Соснівського району під головуванням заступника директора департаменту – начальника управління соціального захисту населення Соснівського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Литвинович Валентини Іванівни ще 1 особі надала статус члена сім’ї загиблого (померлого), чиї рідні загинули в АТО.

Станом на сьогодні вже 3 особам, які брали участь в АТО, надано статус інваліда війни та 29 членам сімей військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України, які загинули (померли) внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час участі в антитерористичній операції, комісіями департаменту соціальної політики Черкаської міської ради встановлено статус особи, на яку поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» - статус члена сім’ї загиблого (померлого).

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

За велосипедом у Чернігівську область? Де в Україні найдешевші велосипеди та електросамокати та який на них попит

Працевлаштування осіб із тимчасовим захистом: скільки українців офіційно працюють за кордоном та у чому складнощі

Чому зростає популярність оренди житла в Україні: дослідження DIM.RIA та Rozmova?