Питання-відповіді щодо виплати компенсації вартості продуктів харчування чорнобильцям



Відповіді на питання, які найчастіше задають потерпілі внаслідок Чорнобильської катастрофи стосовно компенсації вартості продуктів харчування, надає завідувач сектору з призначення компенсаційних виплат громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, відділу соціальної допомоги управління соціального захисту населення Соснівського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Лук’яненко Тетяна Миколаївна.


З якої дати виплачується компенсація в разі отримання вперше посвідчення 1 чи 2 категорії?

Відповідно до Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.09.2005 № 936, виплата компенсацій, допомоги певного виду та надання пільг у разі, коли вперше встановлено відповідний статус постраждалої особи і видано відповідне посвідчення, проводиться з дня подання заяви, але не раніше, ніж з дня видачі посвідчення встановленого зразка.
Як встановлюється розмір компенсації? Чому в інших областях України сума компенсації відрізняється від суми, що виплачується в Черкаській області?

Пунктом 14 статті 20 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» визначено розмір компенсації для громадян, віднесених до категорії 1 – 50% вартості продуктів харчування за медичними нормами, встановлюваними Міністерством охорони здоров’я України. Розмір компенсації для громадян, віднесених до 2 категорії потерпілих – 25% вартості продуктів харчування за медичними нормами, встановлюваними Міністерством охорони здоров’я України (пункт 6 статті 21 Закону).

Мінсоцполітики України, після ухвалення Закону про Державний бюджет України на відповідний рік, виходячи з розроблених МОЗ України фізіологічних норм харчування і даних Держкомстату щодо середніх цін на продукти харчування, що склалися в регіонах за попередні три місяці, визначає в розрізі регіонів розміри компенсації на вартості продуктів харчування.

У Черкаській області відповідно до Наказу Міністерства соціальної політики від 07.04.2014 № 196 «Про встановлення розмірів грошової компенсації вартості продуктів харчування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2014 рік» розміри даної компенсації становлять: 305,00 грн. для 1 категорії потерпілих та 152,50 грн. для другої категорії. Розміри компенсації на 2014 рік мають бути затверджені відповідним Наказом Міністерства соціальної політики.

Чи може бути призначено компенсацію постраждалій особі за фактичним місцем проживання, якщо за місцем реєстрації ця особа на обліку не перебуває?

Пунктом 4 Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.09.2005 № 936, встановлено, що виплата компенсації проводиться за місцем реєстрації заявника через органи праці та соціального захисту населення. 

З якої дати змінюється розмір компенсації в разі зміни категорії потерпілого?

Відповідно до листа-роз’яснення Міністерства праці та соціальної політики України від 25.05.2006 №3225/0/14-06/20 перерахунок компенсації вартості продуктів харчування у разі зміни категорії постраждалого проводиться з місяця, в якому громадянин отримав посвідчення іншої категорії за умови, що звернення із заявою надійшло протягом 3 місяців. При перевищенні 3-місячного терміну звернення, компенсація призначається з місяця звернення, незалежно на початку чи в кінці місяця подано заяву.

Куди звертатися з питань стосовно виплати компенсації на продукти харчування?

Якщо у Вас виникають питання щодо виплати компенсації вартості продуктів харчування, звертайтесь до структурних підрозділів департаменту соціальної політики Черкаської міської ради: сектор з призначення компенсаційних виплат громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи відділу соціальної допомоги управління соціального захисту населення Соснівського району, каб. № 107, тел. 37 15 65, або сектор з призначення компенсаційних виплат громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи відділу соціальної допомоги управління соціального захисту населення Придніпровського району, каб. № 123.

Довідково.

Виплата компенсації вартості продуктів харчування передбачено статтями 20 та 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Дану компенсацію отримують громадяни, віднесені до 1 та 2 категорії.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи. Як держава планує залучити їх до ринку праці?

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча