Комунальники злякалися пиляти дерево, щоб на них не напав СНІД



Про те, що від ВІЛ-інфікованої матері може народитися цілком здорова дитина, а сам СНІД не є смертельним захворюванням, розповідали студентам Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького спеціальності «журналістика», а також діючим журналістам у обласному центрі СНІДу.

У ході семінару-тренінгу його учасники, серед яких і я,  прослухали виступи провідних фахівців ВІЛ-тематики, провели інтерактивні ігри тощо.

Як наголосила регіональний координатор МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» в Черкаській та Чернігівській областях Алла Калініна, часто у суспільстві заражені хворобою люди стикаються з несправедливою дискримінацію. Особливо страждають неповнолітні. Не секрет, що і в Черкасах були випадки, коли дитину не хотіли брати у садок, дізнавшись про її статус. Це при тому, що жодного випадку зараження ВІЛ-інфікованою дитиною іншої дитини в садочку не було зафіксовано.

«Страшилки» пов’язані з ВІЛ-СНІДом інколи є взагалі необґрунтованими. Так, працівники «Черкаського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом» досі згадують комунальників, яких вони викликали, щоб спиляти аварійне дерево. Проте приїхавши і побачивши табличку з назвою закладу, робітники все не наважувалися зайти в середину, щоб отримати вказівки від керівництва установи, бо боялися, що за дверми на них зразу ж «накинеться СНІД».

– Не в останню чергу ставлення до ВІЛ-інфікованих формують ЗМІ. Тож подача некоректної інформації про це захворювання може зашкодити хворим. Разом з тим, слід розуміти, що СНІД – це хоч і хронічне та невиліковне, проте не смертельне захворювання. Це щось схоже на цукровий діабет чи гіпертонічну хворобу. Адже якщо люди з названими мною хворобами не лікуватимуться, то можуть померти – перші від діабетичної коми, а другі від інсультів чи інфарктів, – зауважила Алла Калініна.

Те ж саме і з СНІДом: якщо людина, у якої виявили цю хворобу, питиме таблетки та отримуватиме терапію, то житиме і не заражатиме інших. Навіть діти у ВІЛ-інфікованих матерів нині можуть народжуватися здоровими. І статеве життя такі жінки можуть вести зі своїми чоловіками, не заражаючи їх при цьому.

Виявити хворобу можна у КЗ «Черкаський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» Черкаської обласної ради (вул. Нечуя-Левицького, 22., тел. 64-92-39, 64-91-82). Аналіз крові можна зробити як представившись, надавши відповідний документ, що засвідчує особу, так і анонімно. При цьому завдяки різноманітним міжнародним програмам, обладнання в центрі таке ж сучасне, як, наприклад, у Вашингтоні.

У реєстр осіб, що мають відповідний статус було внесено 6 тисяч жителів області. Нині на обліку в центрі стоїть більше трьох тисяч осіб. Більше тисячі отримують терапію. Всього ж за дев’ять місяців цього року було виявлено 450 черкащан з ВІЛ-інфекцією. Найбільш поширений вірус серед людей віком 25-49 років. І якщо у 1996 році найбільшим джерелом поширення були наркомани, то нині – це статевий шлях передачі.

Цікаво, що Черкащина входить до зони, де захворювання ВІЛ/СНІДом фіксується на середньому рівні. Складніша ситуація на Сході та Півдні країни, а от в Західній Україні ситуація найкраща.

– Насамперед молодь нині є у групі ризику. Тож моральні перестороги як ніколи актуальні. Крім того, треба розуміти, що через комариний укус, через користування одним посудом чи поцілунок ВІЛ-інфекція не передається. А от ведучи статеве життя, слід завжди пам’ятати про презервативи. Якщо ж є якась підозра на інфікування, то треба не боятися і проходити тестування. Бо чим раніше людина знає свій статус, тим легше їй допомогти. При тому, що тестування і лікування у нас безкоштовне, – підкреслила заступник головного лікаря Центру Ірина Білоус.

Захід проходив за підтримки Міжнародної організації «Пакт» у рамках Проекту Агентства США з міжнародного розвитку RESPOND.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

За велосипедом у Чернігівську область? Де в Україні найдешевші велосипеди та електросамокати та який на них попит

Чому зростає популярність оренди житла в Україні: дослідження DIM.RIA та Rozmova?

Навчання організувала команд VoxCheck у співпраці з Google News Initiative