Як же нам визначити обов’язкову частку плати за житлово-комунальні послуги, тверде паливо, скраплений газ?



До управління соціального захисту населення Придніпровського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради звертаються громадяни з питанням щодо визначення розміру обов’язкової частки плати за житлово-комунальні послуги, тверде паливо, скраплений газ.

Заступник директора департаменту – начальник управління соціального захисту населення Придніпровського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Катерина Марківна Бінусова інформує, що Постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово – комунального обслуговування», яка набрала чинності з 01.10.2014, внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 27.07.1998 № 1156 «Про новий розмір витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива у разі надання житлової субсидії».
Згідно з вказаною Постановою розмір обов’язкової частки плати за житлово-комунальні послуги для отримувачів субсидії визначатиметься у наступному порядку:
1) обчислюється середньомісячний сукупний дохід сім’ї за попередні 6 місяців;
2) середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства, і таким чином визначається середньомісячний дохід на одну особу;
3) дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (у 2014 році - 1176 грн), тобто визначається співвідношення середньодушового доходу родини до розміру прожиткового мінімуму на одну особу;
4) отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15% (за базовий варіант взято обов’язкову плату за житлово-комунальні послуги у розмірі 15% доходу родини при доході на одного члена сім’ї на рівні двох прожиткових мінімумів), і таким чином визначається відсоток обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги.
Приклад
У житловому приміщенні зареєстрована сім’я, що складається з двох  пенсіонерів. Розмір плати за житлово-комунальні послуги виходячи із соціальних норм та соціальних нормативів користування послугами становить 400 гривень. Середньомісячний сукупний дохід сім’ї складає 2500 гривень. Середньомісячний сукупний дохід на одну особу складає 1250 гривень (2500:2=1250 гривень).
Визначається обов’язкова частка плати за послуги (%): 1250:1176:2*15%=7,97%
Тобто сім’я повинна сплачувати за житлово-комунальні послуги 199,3 грн (2500*7,97%), а решта плати за житлово-комунальні послуги є субсидією (400грн – 199,3 грн=200,7 грн).

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

За велосипедом у Чернігівську область? Де в Україні найдешевші велосипеди та електросамокати та який на них попит

Чому зростає популярність оренди житла в Україні: дослідження DIM.RIA та Rozmova?

Навчання організувала команд VoxCheck у співпраці з Google News Initiative