Черкаський ляльковий театр на фестивалі в Австрії зібрав аншлаг



Днями з Австрії, після участі в міжнародному фестивалі театрів ляльок в місті Містельбах, з приємними враженнями повернулася делегація Черкаського академічного лялькового театру, який очолює депутат обласної ради, Заслужений працівник культури України Любов Величко.
Колектив театру відгукнувся на запрошення організаторів взяти участь у фестивалі театрів і підкорив там глядачів своїми талановитими виставами. Кошти для поїздки відшукала директор театру Любов Величко.

– Отримати таке запрошення непросто, – розповідає директор театру Любов Величко. – Треба було надіслати кілька власних творів в електронному варіанті. Нам приємно, що компетентне журі відібрало наші українські вистави і включило їх до програми фестивалю. Підготовкою роликів з великим бажанням зайнялися наш художній керівник Ярослав Грушецький, головний художник Каріна Чепурна, музично-постановочним супроводом – Сергій Кулинич. Душу і майстерність вклали актори. Таким чином ми потрапили в число майже двадцяти європейських країн, які вибороли право на участь у фестивалі. Було не тільки приємно, але й почесно представляти Україну на цьому престижному мистецькому заході.

Черкаські митці презентували три праці: «Один день тітоньки Марини», більше відомий нашим маленьким глядачам як «Кицик-Мицик», потім «Лисичка, Котик і Півник» та вертеп «Козак», у якому було колоритно передано український національний дух, джерела, що його живлять, народні традиції, що прищеплюються з малих років і передаються від покоління до покоління. Тобто, європейці мали можливість через показ вертепу та інших вистав пізнавати нашу країну.
– Ми дуже ретельно підбирали для показу українського козака, – ділиться враженнями художній керівник, до речі, доктор філософії Ярослав Грушецький, який очолював делегацію з п’яти осіб. – Те, що нам вдалося відтворити в його образі, – перевершило наші сподівання. Третього дня фестивалю наш козак у культурно-мистецькому центрі зібрав повний аншлаг. Квитки розкупили ще зранку. А це близько 300 глядачів. Виставу відвідав навіть мер міста, українська діаспора Відня, зокрема, і слухачі української суботньої школи. Іще нам приємно, що всі дні впродовж фестивалю на щоглі майорів наш державний прапор.
Успіх черкаського театру ляльок обговорювали і на підсумковій конференції. Президент австрійського культурного центру «УНІМА» Кордула Носсек зазначила, що театр ляльок з України мовою своїх героїв високопрофесійно передав український характер та зумів підкорити серця глядачів. Вона зауважила, що творчість українських акторів лялькового мистецтва можна сміливо запозичувати та поєднувати у мистецтві інших країн.
Зазначимо, що це не перший успіх колективу академічного театру ляльок, що постійно бере участь у міжнародних фестивалях. Його виступи на сценах багатьох країн завжди отримують високу оцінку знавців дитячого лялькового мистецтва, визнання працівників культури і любов маленьких і дорослих глядачів. Так, зокрема, було минулого року і в далекому Китаї, де, чи не вперше, їхня малеча дізналася про Україну та улюблених казкових героїв українських ровесників.

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

Блейк Крауч_"ОБЛУДА"_друга книга трилогії "Облудні сосни"

Відголоски «Твін Пікса» – круті «Сосни» Крауча

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи. Як держава планує залучити їх до ринку праці?