„Хто любить Україну, той лікується в Моршині”…



Ці слова належать колишньому головному лікарю санаторно-курортного комплексу „Моршинкурорт” Богдану Аксентійчуку, який дуже любив Україну і рідну оздоровницю. Саме він зберіг її у скрутні часи становлення незалежності і розпочав процес модернізації. Зараз заклад очолює Ігор Токар, котрий прагне продовжити найкращі традиції свого попередника. А ще він пробує залучити до лікування в Моршині не лише українців.

Місто здоров’я у лісі

Одночасно в СКК „Моршинкурорт” можуть лікуватися 1676 людей і за складної ситуації в Україні заповнити всі місця не просто. І все ж, торік тут оздоровилися 31163 відпочивальника. Звичайно, переважно з України. Та були і з інших країн: 1548 з Росії, 1174 з Білорусі, 51 з Німеччини, 370 з Азербайджану, 16 з Ізраїлю, 6 з Греції. Відпочивали і лікувалися також гості з Канади і США. Цього року, туристів з Білорусі майже немає і зовсім нема з Росії. За білорусами шкодують, за росіянами не дуже. „То конфліктні, агресивні, категоричні, невиховані переважно люди”, – зізналася мені в розмові жіночка, яка надає водні процедури.
Серед українців тут чимало і черкащан. Нещодавно мені знову пощастило відвідати Моршин у складі делегації журналістів, яку організував Журналістський фонд України. І я там відразу зустрів активістку Смілянського євромайдану, депутата міської ради Наталію Шпак, наступного дня побачив родину бібліотекарів зі Сміли, а в їдальні до мене підійшов привітатися чоловік з Черкащини, який знає мене, як журналіста. Усі вони зізналися, що зустрічали на курорті й інших черкащан.

Відомий американський художник і мандрівник Роквелл Кент якось зауважив, відвідавши Київ, що бачив багато парків у містах, але вперше побачив місто у парку… На жаль, нині наша столиця вже не така. Тож шкода, що талановитий митець не був у Моршині. Там би він і зараз побачив курорт у парку, що нагадує ліс. І це не перебільшення: усі санаторії санаторно-курортного комплексу „Моршинкурорт”, розташовані компактним квадратом у центрі міста і водночас у… лісі. Вони оточені величезними деревами. Не дивно, що людей тут будять птахи, а білочки є постійними супутниками відпочивальників. Не можна передати також, яким настояним на травах і карпатських лісах є місцеве повітря. Ним просто хочеться дихати і дихати.

Унікальний курорт

 Без перебільшення, Моршин – то унікальний курорт. Насамперед, ропою, яка не має аналогів в Україні, і якою лікують безліч захворювань внутрішніх органів. А також – слабо мінералізованою водою. А ще він є одним з найстаріших в Україні і має дуже зручне розташування: 14 кілометра від Стрия, 82 – від Львова і 100 – від Івано-Франківська. З усіма цими містами його пов’язує залізниця. У нього цікава історія. Так, урочисте відкриття нового на мапі Європи курорту відбулося ще в травні 1878 року. Отже, зараз тут триває 137-й сезон.

  1883 року місцеву воду почали продавали у пляшках. Уже на початку XX століття Моршин шанобливо називали „Галицьким Карлсбадом”. На курорт приїздив навіть австрійський цісар
Перші наукові дослідження унікальних вод Моршина були проведені саме за часів Австро-Угорщини. А в 2004 році інститут Педіатрії Акушерства і Гінекології Академії Наук України провів її повторну апробацію, котра переконливо довела, що „Моршинська” негазована корисна навіть дітям з перших днів народження. Вони її можуть споживати без обробки і кип’ятіння! З 1996 року Моршинський завод мінеральних вод „Оскар” бутилює її під торговою маркою „Моршинська”. Спеціальні дослідження вітчизняних та зарубіжних учених довели, що ця вода має такі ж властивості, як і посвячена йорданська!..

На підприємстві розливають 350 мільйонів пляшок „Моршинської” в рік. Цієї весни запустили нову лінію німецької фірми „Krones”, на якій розливають 44 тисячі пляшок на годину. Це одна з найпотужніших ліній у світі!

„Наркомани” „Моршинкурорту”

Санаторно-курортний комплекс „Моршинкурорт” – лідер в Україні з лікування захворювань печінки, підшлункової залози, кишківника, шлунку та цукрового діабету. Хворі тут не лише лікують свої недуги, а й очищують організм і поліпшують імунну систему. До складу комплексу входять п’ять санаторіїв; оаза здоров’я загально курортна Бальнеологічна лікарня; унікальний Лікувально-діагностичний центр; бювет мінеральних вод і Палац культури.

У західних країнах, а в останні десятиліття і в Україні, лікарі у своїй практиці віддають перевагу пігулкам. Так простіше. Тому майже напевне можна стверджувати, що така лікувальна структура, як „Моршинкурорт”, рідкісна для сучасного світу. Це не курорт для відпочинку, розваг і СПА-салонів. Тут хворого ретельно обстежують і лікують мінеральною водою, а також відповідними процедурами. Тому, миттєвого ефекту, як від пігулки, котрі одне лікують, а інше калічать, хворі не відчують. Ефект настає згодом, після щонайменше 16 днів лікування. Але він довготривалий і надійний. Не дивно, що тут навіть з’явився жартівливий термін „наркомани” „Моршинкурорту”. Бо людина, яка відчула на собі результати лікування у Моршині, прагне будь-що приїхати сюди ще раз. Маю декількох знайомих, котрі переконані, що живуть тільки завдяки унікальній воді Моршина. Так, старша медична сестра з Вінниці Руслана свого часу помирала від проблем зі шлунком. Зараз це квітуча жінка, яка живе повноцінним життям. На курорт вона їздить уже 14 років поспіль…

До речі, хто усе ж не може без розваг, він таки їх знайде і в Моршині. Але не примітивні, а естетичні. Наприклад, тут можна замовити екскурсію на будь-який смак містами, замками, історичними, культурними і святими місцями Західної України. 

 На курорті кожен день – свято. Бо процедури приємні для організму, довкілля зачаровує, люди приязні, а в місцевому Палаці культури щодня відбуваються цікаві концерти. І якщо за процедури, екскурсії і концерти таки треба платити, то настояне на травах і насичене киснем повітря і навколишня краса – безкоштовні… 

Моршин зачаровує відразу. А ветерани курорту помічають, що тут щороку з’являється якась родзинка. Керівники оздоровниці і міста працюють над його розвитком. Зараз утілюється в життя один з амбіційних проектів. Це – реконструкція пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення „Парку курорту”. Здійснюється вона в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2007-2013 за проектом „Розвиток курортів Горинець-Здруй та Моршин – шанс на активацію польсько-українського прикордоння”. Після реконструкції і так чудовий парк стане просто зразковим.

То ви ще не були в Моршині?! Терміново набирайте телефон (03260)6-05-00 і замовляйте собі путівку!









іде реконструкція парку

Олександр ВІВЧАРИК,
Фото автора

Коментарі

Нижче подані популярні теми з блогу

За велосипедом у Чернігівську область? Де в Україні найдешевші велосипеди та електросамокати та який на них попит

Чому зростає популярність оренди житла в Україні: дослідження DIM.RIA та Rozmova?

Навчання організувала команд VoxCheck у співпраці з Google News Initiative